Iranul negociază propriul “compromis nuclear”

Iranul pare dispus să accepte planul propus de Rusia în vederea depăşirii situaţiei de criză din jurul programului nuclear iranian. Potrivit directorului Organizaţiei pentru Energie Atomică a Iranului, Fereydoon Abbasi, Teheranul ar putea accepta “un control deplin” din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), cu condiţia suspendării sancţiunilor internaţionale.

Fereydoon Abbasi nu a precizat ce înţelege exact Teheranul prin “control deplin”. Pentru Occident, aceasta înseamnă că inspectorii vor putea să viziteze orice obiectiv nuclear iranian, să le pună întrebări specialiştilor iranieni în energie atomică şi să studieze orice document în domeniu. Nu există nicio garanţie că o asemenea formulare le va conveni iranienilor.

Cu toate acestea, este pentru prima dată în ultimii doi ani cînd Iranul reacţionează pozitiv la propunerea comunităţii internaţionale. Acest lucru ar putea însemna un pas înainte în reglementarea crizei cauzate de programul nuclear iranian, care în ultima vreme devenea din ce în ce mai acută.

În acest context, stîrneşte îngrijorare declaraţia părţii iraniene privind transferul principalelor capacităţi pentru îmbogăţirea uraniului către o uzină extrem de bine păzită, situată sub pămînt în apropierea oraşului Kum. În afară de aceasta, Abbasi a respins categoric propunerea privind schimbarea uraniului (în străinătate) sau suspendarea operaţiunilor de îmbogăţire. Teheranul a dat de înţeles că intenţionează să producă mult mai mult combustibil nuclear decît este necesar pentru reactorul de cercetare.

Abbasi, care a preluat conducerea Organizaţiei pentru Energie Atomică a Iranului în luna februarie, ar avea, în opinia serviciilor secrete occidentale, legătură directă cu activităţile ştiinţifice pentru crearea “bombei nucleare”.

După cum explică expertul rus Vladimir Novikov, la ora actuală conducerea iraniană este nevoită să ţină cont de o serie de aspecte. “În primul rînd, este vorba despre necesitatea slăbirii sancţiunilor (internaţionale), din cauza cărora este mult mai scump şi mai complicat să cumperi orice. În al doilea rînd, Teheranul nu doreşte să se pomenească în situaţia în care îşi va suspenda realizarea programului său nuclear, iar Occidentul nu-şi va onora promisiunile. Iar în al treilea rînd, dacă programul va fi suspendat, societatea iraniană şi lumea musulmană vor interpreta aceasta ca pe o capitulare”.
În opinia expertului, recenta declaraţie a Teheranului privind deschiderea spre o cooperare cu AIEA nu este decît o mişcare tactică. “Iranienii conştientizează că, atît timp cît se află pe drumul creării de posibilităţi pentru producerea de materiale nucleare, asupra lor se vor exercita presiuni, însă probabilitatea unei lovituri nu va fi prea mare. Un statu-quo poate fi menţinut o perioadă destul de lungă”, afirmă Novikov.

Potrivit lui Novikov, la ora actuală are loc “un joc politic şi diplomatic”, deoarece nu este clar ce se înţelege exact prin “control deplin”. Expertul îşi exprimă îndoiala că se vor putea înregistra mari progrese în planul cooperării dintre Iran şi AIEA în domeniile cele mai sensibile.

Novikov conchide că, atît timp cît situaţia din Orientul Mijlociu nu se va stabiliza, este greu de aşteptat din partea Iranului mare deschidere şi renunţarea la ideea creării de posibilităţi tehnico-ştiinţifice pentru un ciclu nuclear complet.

Articole din aceeasi categorie