Ione Teitiota, primul refugiat climatic al planetei

Un tată de familie originar din arhipelagul Pacificului, ameninţat de creşterea nivelului apelor, ar trebui să fie retrimis în ţara sa, după ce justiţia neo-zeelandeză i-a respins cererea de azil climatic, relatează AFP.

Ione Teitiota, 38 de ani, reclama statutul de refugiat pe motiv că el, soţia lui şi cei trei copii ai lor, născuţi toţi în Noua Zeelandă, sînt expuşi unui pericol de moarte în Kiribati.

Zone întregi ale arhipelagului, aproape 30 de atoli coralieni dintre care unii abia dacă depăşesc nivelul apei, sînt în mod regulat acoperiţi de apele oceanului. Eroziunea macină malurile iar terenurile agricole sînt afectate de infiltrarea apelor sărate.

Confirmînd respingerea pronunţată în prima instanţă a apelului, Curtea Supremă neo-zeelandeză a dispus că reclamantul nu corespunde criteriilor de acordare a statului de refugiat, care prevede ameninţări cu persecuţia în ţara natală, potrivit ONU.

Deşi cea mai înaltă jurisdicţie a ţării a recunoscut că insulele Kiribati se confruntă “incontestabil cu provocări climatice”, a considerat că Teitiota nu este supus unui “pericol grav” în ţara sa natală.

Kiribati fac parte din naţiunile insulare care, alături de Maldive, Tuvalu şi Tokelau, ar putea rămîne “fără pămînt” din cauza încălzirii globale, potrivit Comisiei pentru drepturile omului ale ONU. Insulele Marshall şi alte arhipelaguri sînt de asemenea ameninţate.

Articole din aceeasi categorie