Ioana Văidăhăzean, argint la mondialele de la Sarajevo

 Recent, la Sarajevo (Bosnia Herţegovina), în superba sală „Juan Antonio Samaranch”,  au avut loc întrecerile Campionatului Mondial de popice.

La feminin lotul ţării noastre a avut o comportare foarte bună, cucerind medalia de argint, după Ungaria, care ne-a învins cu 7-1 la puncte, respectiv cu 3542 la 3477 de popice doborîte. În lotul pregătit de antrenorii federali Viorica Botezatu şi Sandor Sereş s-a aflat şi tînăra şi talentata poipicăreasă din municipiul Gherla (unde acest sport a fost mereu în prim plan!), Ioana Văidăhăzean, o mare speranţă a acestei discipline. În prezent, ea evoluează în cadrul clubului Blamberg din Germania, unde s-a remarcat prin evoluţii excelente, contribuind din plin la clasarea acestei formaţii în fruntea esalonului superior al Germaniei. Sportiva din Gherla s-a format la Centrul de copii şi juniori SOMVETRA ( din păcate, de şapte ani desfiinţat…) condus timp de 60 (!) de ani de regretatul antrenor Iosif Nagy, trecut în nefiinţă în primăvara acestui an, un tehnician care a produs talente pe bandă rulantă (unele ajunse şi peste hotare, cum e cazul talentatei Laura Oltean, legitimată la o echipă din Austria).

În prezent, popicele gherlean trăieşte doar din amintiri, cu toate că, recent, lîngă stadionul din parc, s-a deschis o modernă arenă de bowling. Poate că în viitor se va reînfiinţa această grupare veche, mai ales că acum are la dispoziţie o bază sportivă superbă. Să le nominalizăm şi pe celelalte popicărese ale României, care au participat la mondialul de la Sarajevo: Claudia Simion, Alina Sanda, Erika Fulop, Dorina Baciu, Daniela Iordan, Luminiţa Colonişteanu şi Aneta Ifrim. Gherleanca Ioana Văiădăhăzean a contribuit la rezultatul din finală al României cu 582 de popice doborîte. Să mai remarcăm că în clasamentul final, în urma Ungariei şi României, s-au aflat Slovenia şi Austria.

Finala masculină, ce a opus Serbia şi Ungaria, a dat cîştig de cauză primeia, care s-a impus cu 5-3, avînd 3929 de popice doborîte, faţă de cele 3885 ale maghiarilor. La învinşi a evoluat şi românul Claudiu Boantă, care are dublă cetăţenie. Apropos de România, aceasta s-a clasat în concursul masculin pe locul 5, ratînd la mustaţă calificarea în careul de aşi, chiar în dauna campioanei mondiale, Serbia. Iată şi componenţa echipei masculine a României: Petruţ Mihălcioiu, Virgil Dorin, Dan Mihăilă, Ion Cercel, Mănel Manea, Zoltan Feher, Robert Merza şi Paul Rohotin, antrenor Marcel Dobrică. România ar fi putut obţine o clasare chiar mai bună, dacă i-ar fi avut la dispoziţie pe Cosmin Crăciun şi Nicolae Lupu, popicari ce activează în Germania.
Sz. Cs.

Articole din aceeasi categorie