Ioan Piso oferă dovada că DNA face cercetări penale în privinţa contractului Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei cu firma Artex

Fostul director general al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, prof. dr. Ioan Piso îl acuză pe ministrul Culturii, Kelemen Hunor, că a ascuns adevărul atunci cînd a afirmat public că rapoartele organelor de control nu au stabilit lucruri ilegale în ceea ce priveşte contractul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei cu firma Artex.

Iată adresa pe care mi-a trimis-o Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Cluj (Cod operator date 4472, dosar nr. 111/P/2010), în ziua de 11 august 2011: «Urmare a memoriului formulat de dumneavoastră şi adresat Preşedintelui României, vă facem cunoscut că la Serviciul Teritorial Cluj al Direcţiei Naţionale Anticorupţie se efectuează cercetări penale sub aspectul infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial, asimilată infracţiunilor de corupţie, prev. şi ped. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 coroborat cu art. 248 Cod penal raportat la art. 2481 Cod penal faţă de Crişan Viorica şi alţi funcţionari publici din cadrul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din municipiul Cluj-Napoca, privind modul de atribuire şi de executare a contractului nr. 2242/2009 din 25 noiembrie 2009, care a avut ca obiect prestarea de servicii (amenajarea muzeală) încheiat de muzeu cu SC Artex International SRL Bucureşti. Procuror şef serviciu, Elena Botezan»” – arată Piso, într-un comunicat transmis presei de pe şantierul de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

În acelaşi document, Piso reaminteşte că, în lipsa sa, pe cînd era dat afară pentru a treia oară din funcţia de director al MNIT, „directoarea interimară a muzeului din Cluj a încheiat un contract cu firma Artex Services International SRL în valoare de 13 milioane de euro pentru reamenajarea expoziţiilor”. Potrivit prof. Piso, contractul a fost încheiat „în mod fraudulos, în baza aşa ziselor «drepturi de autor», iar în decurs de o lună, la fel de fraudulos, ministerul i-a plătit aceleiaşi firme, prin muzeu, suma de 1,7 milioane de euro pentru un aşa zis «concept expoziţional»”. „De fapt era un album de 105 pagini, făcut la calculator în bătaie de joc. Statul român, adică noi toţi, am plătit cîte 15.000 de euro pentru fiecare pagină de inepţii” – spune Piso, acuzînd totodată ministrul Culturii că „acum ridică din umeri, pretinzînd că acest contract nu este treaba ministerului, ci a muzeului, în calitate de persoană juridică”.

„(…) La două săptămîni de la semnarea contractului nr. 2242/25.11.2009, ministerul a făcut rost de 1,7 mil. de euro pentru firma Artex, deşi suma nu era prevăzută în bugetul muzeului şi nici nu fusese cerut acordul guvernului. Aceste fapte cad nu numai în sarcina ministrului de atunci al Culturii, ci şi în cea a actualului ministru, care nu a făcut nimic nici pentru recuperarea banilor, nici pentru pedepsirea vinovaţilor. Cum marii vinovaţi se aflau în minister şi era greu de presupus că această instituţie se va autodenunţa, am apelat la diverse organe de control ale statului, printre care Poliţia. Părîndu-mi-se, în cele din urmă, că asupra întregii afaceri s-a aşternut o tăcere suspectă, am convocat, prin actul nr. 1232/6.07.2011, firma Artex la o «conciliere directă» pentru data de 27 iulie, solicitînd restituirea sumei de 1,7 mil. de euro. Urmarea a fost, cu două zile mai tîrziu, Ordinul nr. 203/8.07.2011 al dlui ministru Kelemen Hunor de demitere a mea din funcţia de director general. Să fi fost o coincidenţă? Evenimentele ulterioare dovedesc că nu. Odată cu demiterea sau «pensionarea», cum îi place dlui ministru să spună, am primit şi un preaviz de 30 de zile. Acesta se încheia în 7 august. Mai puteam, deci, reprezenta în 27 iulie muzeul la întîlnirea cu firma Artex. Aceasta a pretins însă că nu a primit notificarea. Am luat-o de bună, iar la 1 august am convocat din nou firma (nr. 1399/1.08.2011), de data aceasta pentru ziua de 15 august. Cum această zi era sărbătoare legală, am amînat întîlnirea pe data de 16 august printr-un act oficial. În acest moment muzeul urma a fi reprezentat de directorul interimar, care trebuia numit chiar din data de 8 august. Ei bine, dl ministru a tergiversat numirea directorului interimar pînă în data de 16 august, pentru ca întîlnirea să nu poată avea loc. Nu ştiu dacă dl ministru sau actualul director interimar (Carmen Ciongradi – n. n.) îşi dau seama cît este de grav să opreşti recuperarea de către o instituţie de stat a unei fraude de 1,7 mil. de euro. Poate însă că vor afla” – spune Piso, în comunicatul remis presei.

Aceste noi dezvăluiri ale lui Ioan Piso vin după ce Ministerul Culturii a anunţat concursul de proiecte de management pentru Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, scaunul de director general rămînînd vacant după „pensionarea” acestuia.

Termenul de depunere a proiectelor pentru concurs este 12 septembrie, proiectele urmînd a fi susţinute de candidaţi în perioada 28 septembrie – 4 octombrie.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie