Ioan Bene nu scapă de pușcărie

Omul de afaceri clujean Ioan Bene va fi adus în ţară după ce a fost prins în Italia, vineri seară, fiind dată în urmărire de poliţie, potrivit conducerii Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).
Ioan Bene a fost depistat pe teritoriul Italiei, în urma cooperării poliţieneşti dintre cele două state. Ioan Bene a fost condamnat în toamna anului trecut de Tribunalul București pentru infracțiuni de evaziune fiscală, spălarea banilor şi delapidare.
Împreună cu Ioan Bene, în același dosar au mai fost judecați Bogdan Constantin Preda, Dragoş Andrei, Sorin Sima şi Alexandru Vacusta. Procurorii au arătat că, la data de 11 august 2008, în calitate de persoană care controla societatea BB I. SRL, Ioan Bene a încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu SC A.G.T SRL (unde administrator era Bogdan Constantin Preda), având ca obiect un imobil inexistent, în baza căruia s-a emis o factură fiscală în valoare de 55.663.939 lei, care a fost înregistrată în contabilitatea SC BB I. SRL.
Anchetatorii mai susțin că acea factură reprezenta o cheltuială fictivă, în scopul deducerii, în mod ilegal, a TVA în cuantum de 8.887.519 lei (echivalentul a 2.479.000 euro).
De asemenea, în perioada octombrie 2008 – martie 2009, Bogdan Constantin Preda a dobândit suma de 4.219.000 lei provenind din infracţiunea de evaziune fiscală la care efectuase actele de complicitate, în favoarea lui Ioan Bene, prin retragerea acesteia în numerar din conturile bancare ale SC A.G.T. SRL şi SC M. 92 U. SRL, în care fusese transferată, prin folosirea unor borderouri de achiziţii fictive şi contracte de împrumut fictive, mascând astfel provenienţa ilicită a sumei respective.
În urma condamnării, pe numele lui Ioan Bene a fost emis un mandat european de arestare. Tot vineri seara, Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat că a fost prinsă în Italia fosta şefă a DIICOT, Alina Bica.
Fosta şefă a DIICOT a fost dată în urmărire deoarece se sustrăgea „punerii în aplicare a mandatului de executare a pedepsei închisorii”, după ce a fost condamnată definitiv, în noiembrie 2019, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 4 ani de detenţie cu executare într-un dosar în care a fost acuzată de DNA că l-a favorizat pe omul de afaceri Ovidiu Tender.
C.P.

Articole din aceeasi categorie