Învinşii pierd totul?

La mai puţin de trei ani după ce au cîştigat confortabil alegerile parlamentare, PSD-ul a reuşit contraperformanţa de a pierde şi încrederea şi simpatia votanţilor, şi asta în pofida măsurilor populare pe care le-a adoptat, unele dintre acestea – de ce să nu o recunoaştem? – cu un real caracter social. Însă, nici anularea celor 101 de taxe parafiscale, nici majorarea salariului minim pe economie, nici creşterea spectaculoasă a retribuţiei bugetarilor, nici scutirile de impozite acordate angajaţilor de la firmele din construcţii, nici biletele gratuite pe CFR pentru studenţi şi nici chiar mărirea pensiilor nu au fost suficiente pentru a convinge electoratul să uite de comportamentul lamentabil ale celor mai vizibile figuri ale partidului.
Obsesia lui Liviu Dragnea (acum ajuns după gratii) de a modifica legile justiţiei pentru a scăpa de ceea ce nu a scăpat, obrăzniciile lui Florin Iordache – ministrul “altă întrebare?”, telefoanele ascultate ale lui Carmen Dan, asezonate de reprimarea aberantă a manifestaţiilor din 10 august, declaraţiile halucinante ale deputatului AKM Cătălin Rădulescu, prostiile cu scutirile de impozit pentru mers la săli de fitness îndrugate de Codruţa Vasilescu, nesimţirea constantă a lui Codrin Ştefănescu, obscenităţile rostite în Parlament de Nicolae Bacalbaşa, tablourile ascunse prin pereţi de Darius Vâlcov, aroganţa Gabrielei Firea, manualul de sport al lui Liviu Pop, bramburelile Ecaterinei Andronescu şi – nu în ultimul rînd – gafele comise la foc automat de Viorica Dăncilă au cântărit mult mai mult în balanţa electorală decât tot ceea ce s-ar putea eventual numi realizare în această guvernare.
Din păcate pentru ei, nici ceilalţi membri ai partidului nu au înţeles, sau nu au vrut să înţeleagă că, pentru a supravieţui politic, este necesar să se debaraseze de acest tip de comportament. Iar cei care au înţeles, au fost eliminaţi: Sorin Grindeanu a fost debarcat cu circ de la şefia guvernului, pentru ca apoi să fie momit cu o funcţie de rangul doi, cea de director la ANCOM, iar Victor Ponta, exclus din partid, şi-a construit propria formaţiune (că tot veni vorba, dacă la cei 23,44% obţinuţi de PSD la europarlamentare s-ar fi adăugat cele 6,74 de procente cîştigate de Pro România, partidul condus acum de doamna Viorica ar fi avut un scor peste cel al PNL-ului). De altfel, partidul inventat de Ponta a atras şi persoane cu ceva greutate în PSD, cum ar fi Corina Creţu sau Mihai Tudose, un alt fost prim-ministru care nu i-a făcut pe plac lui Dragnea, ceea ce a contribut la şubrezirea imaginii unui partid care oricum avea necazuri la acest capitol.
Aşa că, în prezent, actuala guvernare (să nu-i uităm pe cei de la ALDE, victime ale coabitării cu social-democraţii) se vede confruntată cu lipsa suportului popular pe care l-a invocat atât de des în aceşti ani. Dacă şi cum vor reuşi să depăşească această situaţie este greu de anticipat, însă, în acest moment, şansele lor de supraviţuire la guvernare par să atârne de un singur fir de păr.

Viorel DĂDULESCU

Articole din aceeasi categorie

2 Responses to Învinşii pierd totul?

  1. Unu'

    De-acum urmează cu adevărat greul. Așa zisa „dreaptă” nu a făcut altceva decât să distrugă tot ce a mai rămas după guvernările primilor 12 ani de după 1990.
    Cel mai grav, au aruncat la gunoi suveranitatea României. Acum vom vedea noi..

  2. TYP

    Da, amice, toate pacatele omenirii sunt facute de PSD.Toti ceilalti din faiomoasa opozitie in frunte cu Iohannis sunt numai lapte si miere.Unii dintre voi,asa-zisi jurnalisti, sunteti niste personaje penibile!!