“Înveştmântare”. Despre rolul şi funcţia picturii cu Gheorghe Ilea

Galeria Romană Bucureşti * vernisaj joi 16 august, 19. 00
Expoziţia, al cărei curator este Vladimir Bulat, este un fel de summa a gândirii plastice a artistului Gheorghe Ilea, a concepţiilor sale despre rolul, funcţia şi limitele picturii.
„Înveştmântare“ este un fel de remember şi o meditaţie totodată asupra a ceea ce înseamnă în existenţa umană – hainele, veşmântul, înţolirea – elemente care trimit la memoria noastră sau uitarea noastră.
Gheorghe Ilea propune un inventar restrâns al unui univers intim, despre care spune: „Am întâlnit destul de des, în Vechiul şi în Noul Testament , termeni referitori la haină şi la îmbrăcare. Nu e vorba de ţesătura în sine, ci de o stare interioară care răzbate afară. Respectând anumite valori, acestea te îmbracă ca o haină. „Haina” e o temă care mă preocupă demult. Pe lângă hainele propriu-zise, cuvintele te mângîie şi tot ele te pot răni. Prezenţa unei fiinţe dragi te protejează ca un veştmânt”.
În comparaţie cu alte proiecte ale artistului, expoziţia „Înveştmântare“ aduce în prim-plan exclusiv picturi, lucrate pe suporturi de dimensiuni diferite din perioada 2009-2018.
Născut la 1 noiembrie 1958, în satul Bucea, judeţul Cluj, Gheorghe Ilea a studiat pictura la Facultatea de Arte Plastice „Ion Andreescu” Cluj-Napoca.
Întreaga creaţie a artistului este în mod intrinsec legată de universul rural, familia şi istoria locului în care s-a născut. În lucrările sale, el practică un meta-discurs asupra micro-istoriei, a lucrurilor şi a faptelor, dintr-un areal restrîns, dar bogat şi ofertant la nivelul imaginii.
De-a lungul timpului, a realizat numeroase expoziţii personale, atât în ţară, cât şi în străinătate. Gheorghe Ilea a fost propus pentru a reprezenta România la Bienala de Artă de la Veneţia în anul 2009.
Printre expoziţiile sale se numără: „Fânul” (1999, Artexpo, Bucureşti, 2000, Muzeul de artă din Cluj); „Ciucea-Gălpaia” (2012, faţada Fabricii de pensule, Cluj, proiect al Galeriei Plan B); „Tronicart – 1300” (2012, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Bucureşti), „Povestea mutării” (2014, Galeria Plan B, Cluj) ş.a.
În palmaresul lui Gheorghe Ilea intră şi cateva premii importante, astfel, în 1987 a primit Bursa Uniunii Artiştilor Plastici din România, secţia pictură; în 1993 a primit Premiul la Bienala de Gravură “Iosif Iser” de la Ploieşti; în 1994 – Premiul la Expoziţia 010101 organizată de Centrul SOROS pentru artă contemporană, la Bucureşti, iar în 1994 – Premiul Fundaţiei Artexpo, Bucureşti.
A participat la numeroase expozitii de grup în străinatate, printre care Stadt –Germania, Sofia – Bulgaria, Budapesta – Ungaria, Debrecen – Ungaria, Paris – Franţa, Chişinău – Moldova, Gellen – Olanda, Viena – Austria şi Berlin – Germania.
Mulţumim familiei care şi-a dat acordul pentru publicarea lucrărilor semnate de Maestrul Gheorghe Ilea.

Articole din aceeasi categorie