Investiții majore pentru confortul locuitorilor din Tureni

Așezată pe ambele flancuri ale drumului E 60, Tureniul te impresionează prin luciul apelor din lacurile piscicole străjuite de împătimiții undițari, de impozantele depozite ale unor firme de prestigiu, de panourile solare generatoare de energie electrică, dar mai ales de splendorile naturale oferite turiștilor de Cheile Tureniului, o rezervație de interes național ce se întinde pe 25 ha, și  în al cărei habitat se găsesc 29 de micuțe peșteri.

Tureniul este unitatea administrativ teritorială din județul Cluj condusă de mai bine de zece ani de două doamne: Daniela Mănăilă și Ileana Coloșvari.. Acest lucru nu se vede doar din splendidele aranjamente florale ce potențează imensul colorit din fața primăriei, ci și din curățenia menținută pe principalele artere populate ale satelor ce compun această comună din nord – vestul Depresiunii Transilvane.

La mijloc de septembrie, când toamna își menține temperaturile  trecutului anotimp, am purtat un plăcut dialog cu doamna Daniela Mănăilă, primarul comunei, de la care am aflat că eforturile Primăriei și Consiliului local au fost și sunt orientate pe rezolvarea problemelor prioritare ce concură la îmbunătățirea confortului edilitar al celor aproape 3000 de locuitori ce își au domiciliu aici.

Bunăoară, ne spune șefa administrației, cu ceva timp în urmă am finalizat de implementat un program investițional integrat, obținut de la Ministerul Mediului, prin care am introdus apa și canalizarea pe o lungime de 8 km în localitatea de centru a comunei. Din sumele obținute am realizat puțurile de captare a apei, stația de tratare a apei și stația de epurare.

Din nefericire, autorizările cerute de punere în funcțiune a investiției au durat luni de zile din cauza birocrației noastre, deja  proverbiale, iar când lucrurile au intrat pe făgașul normal, analizele ne-au atenționat, de vreo două luni, că apa subterană scoasă de la adâncimi de aproape 80 m are un excedent de amoniu.

În urma consultării cu specialiști din domeniu și prospectării pieței din țară, am găsit instalația de filtrare necesară, urmând să o achiziționăm, la prețul de 58 mii lei. Această instalație va fi montată înaintea stației de clorinare, rolul ei fiind de a reține excedentul de amoniu și va deduriza apa  din această rețea.

Rep: Ați spus această rețea. Mai aveți și altele ?

Daniela Mănăilă: Avem mai multe ale gospodarilor, însă din anul viitor, printr-un program mobilizator în valoare de 151 milioane euro al Companiei de Apă Arieșul, comunei Tureni îi sunt alocate 19 milioane euro pentru aducțiune apă din sursa Valea Arieșului. Din această sursă se va alimenta noul nostru bazin cu o capacitate de 300 mc și vom putea asigura necesarul zilnic de apă în satele Ceanu Mic, Comșești și Mărtinești.

Rep: Trecând la un alt subiect, dna primar, este o plăcere să circuli pe drumuri cum ar fi  cel de la Tureni. Cum ați reușit să scăpați de praful și gropile trecutului?

Daniela Mănăilă: Prin întocmirea unor bune proiecte eligibile prin care am obținut atât fonduri europene cât și guvernamentale, nerambursabile.

Concret, pe Măsura 7.2 am reușit să asfaltăm 6 km de drumuri și străzi în Tureni și alți 2 km în Micești. Din milionul de euro s-a reușit atât asfaltările cât și preluarea apelor prin șanțuri betonate, s-au construit podețele de intrare în gospodăriile localnicilor, inclusiv marcajele și semnalizările rutiere. Cu un alt proiect, de aceeași valoare, obținut prin Programul Național de Dezvoltare Locală, am asfaltat 4 km de drum în Comșești, lucrându-se acum la ultimii 800 m și la capetele unor poduri, urmând ca alți 3200 m să fie asfaltați în Tureni și drumul de legătură dintre aceste două localități.

Rep: Mai are comuna și alte șantiere ?

Daniela Mănăilă: Dat fiind faptul că ne-am propus să îmbunătățim confortul în toate domeniile administrate de conducerea comunei, avem în construcție o capela în Tureni, care este acoperită și se fac finisajele necesare, iar din această săptămână încep lucrările de amenajare a unui teren sportiv sintetic- multifuncțional în satul Mărtinești. Locația a fost stabilită chiar în curtea grădiniței,  unde avem mai  mulți copii și tineret ce aparțin, în special, comunității rome.

Rep: Mi-ați acordat acest scurt interviu, pentru care vă mulțumesc, în  pauza convorbirilor cu două delegații din afara comunei. Dacă nu sunt…confidențiale temele abordate, vă propun să le facem publice.

Daniela Mănăilă: Chiar sunt teme de interes public local, una cu o vechime de peste 20 de ani. Este vorba de o convorbire cu o delegație de experți veniți să studieze starea fizică a conductelor de gaze montate în satele Micești și Comșești în primul deceniu după revoluție, lucrare abandonată din cauza inflației galopante, pe care vrem s-o readucem în fireasca reabilitare și finalizare printr-un nou proiect cu finanțare europeană sau guvernamentală. Locuitorii din aceste sate merită sprijiniți să poată primi căldura și apa caldă prin folosirea acestui surse de combustibil de care se bucură de mulți ani Tureni, Ceanu Mic și Mărtinești.

O altă discuție avută azi a vizat construcția unei fabrici de mobilier școlar ce o să fie exportat în special în Germania. Administrația viitorului obiectiv a cumpărat terenul de la privați, noi, administrația comunei, urmând să le dăm avizele pentru construcții și infrastructură.

Cert este faptul că unitatea vrea să producă din anul viitor, creând numeroase locuri de muncă atât de necesare pentru locuitorii comunei noastre care are toată deschiderea și sprijinul întreprinzătorilor ce doresc să investească aici.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie