Investiţii în domeniul sănătăţii în mediul rural

Tot ne plângem de urmările gripei şi de problemele privind calitatea serviciilor medicale din mediul rural. Sunt sate şi în împrejurimile municipiului Gherla care nu au încă medic familie, bolnavii sunt obligaţi să se deplaseze în  localităţile vecine sau chiar în oraşul Gherla. Însă, un lucru foarte bun, chiar de lăudat, este că edilii comunelor de pe Câmpie sau de pe Valea Someşului Mic acordă o atenţie deosebită investiţiilor din domeniul medical.

Înţelegem aici construirea de noi sedii pentru cabinetele medicale de la ţară. Dăm ca exemple pozitive primăriile din Iclod (acolo s-a reabilitat fosta clădire) şi Mintiu Gherlii. Construcţii noi s-au ridicat în comunele Sic şi Fizeşu Gherlii (în plină execuţie). În ambele localităţi rurale din vecinătatea Gherlii cabinetele medicale, până în prezent, au funcţionat în clădiri vechi, insalubre. Prin grija administraţiilor locale din Sic şi Fizeşu Gherlii, în curând oamenii suferinzi din comunele respective vor avea la dispoziţie spaţii moderne, ca la oraş (dacă nu, şi mai dotate!). Recent, într-o discuţie purtată cu primarul comunei Bonţida, Emil Cârhaţ, am aflat că şi acolo, în acest an se va amenaja un nou cabinet medical, un proiect mai vechi al edililor din aşezarea de pe Valea Someşului Mic.

La întâlnirea primarului municipiului Gherla, Ioan Neselean, cu cetăţenii, ce a avut loc în sala mare a Casei de Cultură, a fost ridicată şi problema reabilitării policlinicii de pe strada 1 Decembrie 1918, dar au fost amintite şi lucrările de modernizare a secţiilor de specialitate ale Spitalului Municipiului, unde în ultimii trei ani s-au făcut multe investiţii menite să îmbunătăţească calitatea serviciilor medicale.

Important e că primarii din zona Gherlii pun pe prim plan modernizarea obiectivelor de asistenţă sanitară şi după foarte mulţi ani de stagnare (poate şi din lipsă de bani sau din lipsa proiectelor), în tot mai multe sate apar noi clădiri de acest gen.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie