Institutul Francez Cluj-Napoca

Ioana Costaş: “…suntem într-o etapă de pregătire, pentru a putea primi publicul în condiții de siguranță”

Institutul Cultural Francez din Cluj-Napoca a intrat de mult, de foarte mult timp în conştinţa clujenilor şi nu numai. Şi a intrat graţie unor programe extraordinare (educative, culturale, ştiinţifice…), gândite şi bine materializate de o echipă de profesionişti în sensul adevărat al cuvântului. Când spun echipă am în vedere un alt cuvânt, mult, mult apropiat de realitate, FAMILIE. Primitoare, comunicativă, deschisă noului, deschisă sugestiilor primite, deschisă spre toţi cei dornici să se bucure de spiritualitatea franceză îb tot ce are ea mai bun şi mai trainic.

Institutul Francez din Cluj-Napoca şi-a închis porţile, ştim bine motivele. Activitatea nu s-a oprit, gândurile de deschidere fiind mai mult ca oricând, actuale. Pentru a intra în laboratorul acestor pregătiri, am stat de vorbă cu doamna Ioana Costaş, director, informaţiile oferite fiind dătătoare de speranţe.

D.Ş.: Ați pornit activitatea IFR încă de la începutul lunii aprilie, primele manifestări fiind cursurile online, atelierele pentru copii…, semn că acestea au fost pregătite din timp. Online-ul a intrat deja în viaţa noastră, cum a fost primit online-ul de cei sunt înscrişi la cursuri, ateliere? Cât de mult ajută online-ul în raport cu predarea face to face?

Ioana Costaş: Întreaga criză sanitară ne-a determinat să ne revedem rapid și eficient metodele de lucru și să găsim noi resorturi de creativitate. A fost vorba mai mult de o mobilizare accelerată a echipei decât de o pregătire timpurie, prin care am reușit să punem la dispoziția publicului larg o paletă de activități online extrem de generoasă: cursuri de franceză și ateliere de conversație cu nativi, ateliere de povești pentru copii, concursuri pentru studenți, evenimente artistice. Publicul a fost şi este receptiv la noua dimensiune a activităților noastre. Cursanții și noii înscriși la cursurile și atelierele de franceză s-au bucurat de multiplele avantaje ale predării și învățării online: de la accesul non-stop la exerciții pe platforma Institutului Francez la flexibilitatea programului pe Skype sau Zoom, de la posibilitatea de a conversa cu un profesor nativ printr-un simplu click la o formulă integrată și completă de învățare a limbii franceze.

D.Ş.: Ce s-a pierdut în aceste trei luni, mă refer la activităţile curente care ar fi trebuit să se desfaşoare (cursuri, ateliere, expoziţii, festivaluri…)?

Ioana Costaş: Începutul perioadei de izolare a coincis cu Luna Francofoniei care propunea 13 evenimente destinate atât adulților, cât și copillor: întâlniri literare, vernisaje, ateliere culinare și culturale etc. Am fost nevoiți să reprogramăm majoritatea acestor evenimente, precum și cele prevăzute în lunile aprilie și mai. Mă gândesc, mai cu seamă, la Întâlnirile Europene din Transilvania (reprogramate în noiembrie 2020), la turneul artistului Cali în România (reprogramat în martie 2021) sau la Festivalul Filmului Francez (reprogramat în 24-27 septembrie 2020 la Cluj-Napoca). Pe de altă parte, am reușit în scurt timp să creăm conținut online nou pentru a păstra activ legătura cu publicul, dar și pentru a ne reafirma angajamentul față de cultură și artiști. Astfel, am lansat un proiect de telerezidență cu actorul și regizorul francez Julien Daillère. Este vorba de un proiect artistic colaborativ la distanță prin care am făcut apel la creativitatea și sensibilitatea clujenilor care au fost invitați să îl sune pe Julien și să imagineze împreună scenarii pozitive post-criză. Pe baza conversațiilor telefonice avute, în română sau franceză, Julien a creat o serie de texte pe care le-a performat în 15 aprilie pe pagina noastră de Facebook. În paralel, am continuat să pregătim îndeaproape evenimentele offline cu care așteptăm să încântăm publicul atunci când condițiile sanitare o vor permite.

D.Ş.: Ce se poate recupera şi reprograma în perioada următoare. Va fi deschis Institutul Francez Cluj şi pe timpul verii? În totalitate sau parţial?

Ioana Costaş: În plan online, continuăm cursurile de franceză atât pe platforma noastră interactivă, cât și pe Skype sau Zoom cu profesorii Institutului Francez. O atenție importantă o acordăm atelierelor de conversație cu nativ, precum și seriei de ateliere de poveste bilingvă cu Solène și Simone. Chiar acum, suntem în plin proces de înscriere la Clubul de vacanță #deacasă dedicat copiilor de 8-12 ani, care propune, între 15-19 iunie, o săptămână de ateliere cu joc, franceză și creație ecologică, organizate online împreună cu partenerii noștri de la Food Waste Combat. În plan offline, implementăm toate măsurile sanitare necesare pentru a fi pe deplin pregătiți să întâmpinăm publicul atunci când toate condițiile vor fi întrunite.

D.Ş.: Ne-am obişnuit cu festivalurile. 2020 este un an pierdut pentru multe, o spun cu părere de rău. Ce manifestări festivaliere va reuşi să organizeze IFR din Cluj?

Ioana Costaş: Pentru început, venim cu o veste foarte bună: Institutul Francez din Cluj-Napoca dă startul Festivalului internațional de foarte scurtmetraj Très Court. Ediția de anul acesta va fi una online și se va desfășura în toată țara, între 5-14 iunie, cu sprijinul Orange. Peste 120 de filme de maximum 4 minute, grupate în 5 secțiuni tematice, pentru toate gusturile și vârstele vor fi disponibile gratuit pe site-ul www.trescourt.com. Această ediție online a festivalului Très Court din luna iunie va fi completată în toamnă, în intervalul 7–17 noiembrie, de difuzarea în săli a competiției românești și a unei selecții Best Of 2020 a festivalului. De asemenea, în paralel, pregătim Festivalul Filmului Francez care va aduce în prim-plan creația cinematografică feminină și feministă. Un alt eveniment-far al programării noastre este Clujotronic, festivalul de muzică electronică și artă digitală pe care îl organizăm împreună cu Centrul Cultural German din Cluj și pentru care luăm în considerare varianta unei ediții hibride, dacă contextul sanitar o va permite.

D.Ş.: Bănuiesc că în acest an, nu se va organiza nici Ziua Națională a Franţei.

Ioana Costaş: Într-adevăr, o celebrare în forma clasică a Zilei Franței nu va fi, cel mai probabil, posibilă anul acesta, însă prevedem forme alternative prin care să marcăm Ziua Franței.

D.Ş.: Când deschideţi IF publicului? În ce condiţii?

Ioana Costaş: Deschiderea Institutului Francez din Cluj-Napoca se va face progresiv, conform unui calendar agreat național la nivelul Institutului Francez din România, cu respectarea tuturor măsurilor sanitare indicate de autoritățile române. În prezent, suntem într-o etapă de pregătire, pentru a putea primi publicul în condiții de siguranță.

D.Ş.: Cum va arăta, dacă lucrurile intră în normal, sezonul toamnă-iarnă?

Ioana Costaş: Dacă condițiile sanitare o vor permite, sezonul toamnă-iarnă va fi unul efervescent și problematizant în același timp. Pe lângă festivalurile deja menționate, vom acorda o atenție specială dezbaterilor de idei, fie că vorbim de noile realități instalate de pandemie, mai ales în sectorul cultural sau de mizele ecologice actuale, subiect central al Întâlnirilor Europene din Transilvania de anul acesta. Un focus al programării noastre îl vor reprezenta și copiii cărora le vom dedica un eveniment plin de culoare – Căsuța piticilor (17-18 octombrie). Pe lângă acestea, sperăm să putem redeschide porțile spațiului nostru La Cave pentru noi expoziții care pun în valoare forța tinerei creații locale. Prin urmare, vă invit să ne urmăriți pe www.institutfrancais.ro, dar și pe rețelele noastre de socializare Facebook și Instagram pentru a fi conectați cu actualitatea Institutului Francez din Cluj-Napoca.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie