Început însorit pentru liceul PRO DEUS

Începînd cu acest an şcolar în oraşul nostru îşi va deschide porţile un al cincelea liceu particular, este vorba despre Liceul Creştin PRO DEUS. Acest liceu a luat fiinţă la iniţiativa bisericilor penticostale din Cluj care, de altfel, susţin financiar această instituţie. Conform site-ului oficial, noua unitate de învăţămînt îşi propune să ofere un cadru educaţional propice excelenţei în predare şi învăţare avînd ca temelie valorile creştine revelate de Cuvîntul lui Dumnezeu, ca model persoana Domnului Isus Cristos şi ca scop formarea unei generaţii cu o înaltă ţinută academică şi spirituală.

Alături de cei aproape 100.000 de copii care au început cursurile la Cluj, au luat startul şi cei 37 de elevi ai noului liceu care au participat, emoţionaţi, alături de părinţi şi sub o aurită lumină toamnă la festivitatea inaugurală.

La sfîrşitul festivităţii, domnul Gheorghe Stan, iniţiatorul proiectului, preşedinte al Fundaţiei PRO DEUS şi pastor al Bisericii Penticostale Betel, ne-a oferit o declaraţie prin care ne-a prezentat particularităţile acestei noi surse de educaţie, într-o raportare constantă la ceea ce reprezintă liceul de stat în general:

“Întotdeauna între anumite lucruri sau activităţi sînt asemănări şi deosebiri. Asemănările constau în faptul că este o şcoală cu program normal, clasele I, IV şi IX, iar clasa a IX-a cu profil real şi uman. Ceea ce credem că o va deosebi de celelalte şcoli, sau cel puţin de o parte din celelalte şcoli, pe lîngă ţinuta academică bună, va fi şi un mediu spiritual, moral, pe măsură. În ceea ce priveşte orele de teologie, la clasele I-VIII vor fi orele care sînt cuprinse în programa de învăţămînt într-o şcoală normală, iar în clasele IX-XII, fiind liceu creştin, ne-am gîndit că ar fi potrivit să fie două ore de studiu biblic pe săptămînă. În ceea ce priveşte activităţile extra curriculare, urmează să avem o discuţie cu părinţii elevilor şi, în funcţie de opţiunile părinţilor, vom încerca să punem la îndemînă lor, în măsura posibilităţilor, metode prin care elevii să beneficieze de studii de limbi străine, instrumente muzicale, sport (înot, schi). Taxa de şcolarizare este una simbolică. Ne-am gîndit că în cazul familiilor cu probleme financiare deosebite să alcătuim un fond cu burse sociale care vor reprezenta 50% sau 100% din cheltuielile de şcolarizare. De asemenea, copiii care vor avea rezultate deosebite la învăţătură vor beneficia de burse de merit. (…)

În şcoala aceasta fiind implicaţi profesori care cred în Dumnezeu, credem că ei se vor strădui să predea disciplinele prin filtrul acesta al Scripturilor. Dumnezeu este cel care binecuvîntează pe cei ce se încred în El şi se luptă să meargă pe calea pe care El a trasat-o prin cuvîntul Scripturilor”.

La festivitate a participat şi reprezentantul Inspectoratului, Kerekes Adelhaida, inspector şcolar de specialitate (Monitorizarea învăţămîntului particular).

Elena Elvira Teburzucă

Articole din aceeasi categorie