Încă o boroboaţă

După ce, pe la mijlocul lunii mai, Ecaterina Andronescu a băgat în boală dascălii, elevii şi părinţii cu un ordin care modifica calendarul admiterii în liceu chiar în timpul desfăşurării unora dintre probele de concurs, acum ea reuşeşte aceeaşi performanţă prin modificarea planului de şcolarizare cu locurile în licee. Concret, dânsa a găsit de cuviinţă să taie nu mai puţin decât 30.400 de locuri din licee, care vor fi “transferate” către şcolile profesionale. Rezultatul este că elevii cu note mai slabe vor fi obligaţi să migreze peste noapte către aceste şcoli.
Mai mult, planul de şcolarizare a fost trimis la inspectorate cu o întârziere de aproape două săptămâni, ceea ce putea reprezenta un indiciu că ceva se petrece în spatele uşilor închise ale Ministerului. Închise, deoarece nici de această dată “directiva” nu a fost discutată cu nici un partener social. În plus (sau mai bine spus – în minus) broşura de admitere la liceu cu locurile disponible în colegii nu a fost încă publicată, aşa că elevii şi părinţii habar n-au ce trebuie să facă.
Noua găselniţă a doamnei ministru este unanim şi vehement criticată atît de sindicate, cît şi de Coaliţia pentru Educaţie. Coaliţia susţine că totul “este o bătaie de joc”, Federaţia „Spiru Haret” atenţionează că măsura va conduce la creşterea abandonului şcolar, iar Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ susţine că această decizie va suprima mai multe locuri de muncă pentru profesori şi solicită retragerea de urgenţă a ordinului privind planul de şcolarizare, în caz contrar urmînd să recurgă la proteste.
Sindicaliştii se declară de acord cu creşterea numărului de clase în şcolile profesionale, dar afirmă că totul trebuie făcut gradual, după un plan care “să răspundă nevoilor reale şi actuale ale pieţei muncii”, pentru a nu se ajunge în situaţia în care să “aruncăm în câmpul muncii absolvenţi care nu au unde să lucreze”. Logic, nu?
Pentru elevi, părinţi, profesori – da, pentru doamna Andronescu – nu.
Se pare că gândul domniei sale a fost de a-şi spăla imaginea de “gropar” al şcolilor profesionale, dobândită în fostul său mandat la conducerea Ministerului, când, prin Hotărârea de Guvern nr. 77/2009, a suplimentat numărul de locuri în licee prin desfiinţarea Şcolilor de Arte şi Meserii (echivalentul şcolilor profesionale de azi). Acum face exact pe dos decât ceea ce făcea în urmă cu zece ani. Singura constantă este că ambele sale acţiuni reprezintă grave erori, care bulversează şi elevii şi părinţii şi dascălii.
Încă două vorbe. Doamna Ecaterina Andronescu are 71 de ani. După cum se poate observa, nu întotdeauna înaintarea în vârstă este însoţită de un plus de înţelepciune. De altfel, nici în trecut domnia sa nu a excelat în adoptarea unor măsuri – dacă nu fericite, măcar normale – aşa că este rezonabil să ne gândim că nu va face aşa ceva nici de acum încolo. Cu tot respectul pentru vârsta domniei sale, este mult mai bine să-i urăm “La mulţi ani” afară din Ministerului Învăţămîntului.

Articole din aceeasi categorie