În restaurante – cu mască, fără mască

Autorităţile au stabilit noi măsuri de protecţie sanitară pentru clienţii restaurantelor şi cafenelelor, în contextul în care, începând de marţi, sunt permise activităţile de preparare, servire şi consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice în unităţile din interiorul clădirilor.

La intrarea în unitatea de alimentaţie publică se face un triaj observaţional al clienţilor, iar accesul clienţilor cu semne vizibile de infecţie respiratorie va fi interzis. La intrare, pe mese şi la grupurile sanitare vor exista dispozitive cu produse biocide avizate / autorizate, necesare dezinfectării mâinilor clienţilor.
Operatorii economici trebuie să stabilească circuite cu sens unic dacă este posibil, ce trebuie parcurse de clienţi în unităţile de alimentaţie publică, astfel încât să se minimizeze contactele între clienţi (de exemplu înspre şi dinspre toaletă). Trebuie utilizate semnalizări pentru a direcţiona clienţii pe benzi, dacă este posibil, pentru a facilita circulaţia, menţinând în acelaşi timp distanţa fizică între clienţi de 1,5 metri.

Cu mască, în drum spre toaletă

Portul măştii de către clienţi este obligatoriu la deplasarea în zonele comune ale unităţii de alimentaţie publică şi se interzice transferul meniurilor, solniţelor, olivierelor şi al altor obiecte de pe o masă pe alta. Acestea vor fi dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă şi, unde este posibil, se vor folosi meniuri de unică folosinţă.

Nu se stă la bar

Consumul de produse stând în picioare este interzis, pentru a minimiza circulaţia clienţilor în interiorul unităţii, la fel ca şi cel de alimente / băuturi la scaunele situate la bar. Dansul este interzis.
În unităţile cu plata la casa de marcat se vor instala panouri de protecţie din plexiglas şi va fi încurajată plata cu cardul, fie la casă, fie către personalul de servire.

Șase la o masă

Numărul maxim de clienţi de clienţi la o masă este de 6, excepţie de la această regulă făcând-o membrii de familie. Între mesele alăturate trebuie respectată distanţa, iar acestea vor fi amplasate pe principiul „o masă ocupată, una liberă”, în cazul unităţilor de alimentaţie publică de tipul restaurantelor şi cafenelelor din interiorul clădirilor, sau, după caz, respectarea distanţei de minimum 2 m între ocupanţii scaunelor meselor alăturate, în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor.
În funcţie de amplasarea meselor şi cu respectarea prevederilor normei, se va stabili numărul maxim de locuri care pot fi ocupate în cadrul unităţii de alimentaţie publică. Acest număr va fi afişat într-un loc vizibil, la intrarea în unitatea de alimentaţie publică.

Rezervare și registru
Ocuparea locurilor se va face cu rezervare anterioară sau cu înscriere la sosire în registrul întocmit cu respectarea prevederilor Regulamentului UE 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date şi de abrogare a Directivei 95/46/CE (colectare date de contact pentru minim o persoană pentru fiecare masă), astfel încât să se evite aglomerările la intrarea în unitate şi să se faciliteze ancheta epidemiologică în cazul apariţiei unui caz de îmbolnăvire între clienţii localului. Excepţie fac clienţii unităţilor de alimentaţie publică ce deservesc unităţi de cazare, unde rezervarea se poate face pe baza numărului camerei unde sunt cazaţi.

Chelneri – doar cu mască și mănuși
Personalul va purta mască la servirea mesei şi îşi va dezinfecta mâinile înainte de fiecare servire şi va asigura curăţarea şi dezinfecţia cu produse biocide avizate / autorizate a tuturor spaţiilor / suprafeţelor unde au acces clienţii, precum şi a ustensilelor utilizate în timpul servirii mesei.
Se impune asigurarea unei protecţii suplimentare a produselor alimentare din vitrinele deschise sau bufete situate în spaţiile de servire şi consum, limitând accesul clienţilor la produse şi preparate acestea fiind servite de personal care asistă servirea produselor din vitrine sau bufete.
Mesele vor fi dezinfectate după fiecare client / grup cu produse biocide avizate / autorizate, care necesită un timp minim de contact şi se recomandă aerisirea cât mai frecventă a incintelor, prin deschiderea ferestrelor şi/sau uşilor, cu folosirea sistemelor de aer condiţionat în caz de caniculă. Se asigură un program de întreţinere a echipamentelor de climatizare în concordanţă cu recomandările producătorului. Se asigură curăţarea şi schimbarea filtrelor pentru sistemele centralizate de aer condiţionat, precum şi curăţarea frecventă a filtrelor de la sistemele de ventilaţie din lifturi, în locaţiile unde accesul către unitatea de alimentaţie publică presupune folosirea acestuia.
Operatorii economici au obligaţia să respecte orarul de lucru cu publicul şi restricţiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea Grupului de suport tehnico – ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă. Măsura se stabileşte pentru unităţile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului şi/sau un număr în creştere al persoanelor infectate cu SARS-CoV-2.

Reluarea activităţilor în restaurantele şi cafenelele aflate în interiorul clădirilor, inclusiv în cazul celor din hoteluri, pensiuni sau alte unităţi de cazare, este permisă în localitățile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori. Activitatea în baruri, cluburi şi discoteci nu este permisă.

Articole din aceeasi categorie