In memoriam: Sora Angela – un nume pe lista victimelor pandemiei și în cartea vieții lui Dumnezeu

Coronavirus. Un subiect atât de controversat și, în ultima perioadă mai ales, atât de politizat… E dificil acum de pronunțat un gând, o părere, despre pandemia care în mod cert afectează în diferite moduri viața tuturor, fără să fii catalogat ca susținător al unei formațiuni politice sau al alteia.

Și totuși, oare a devenit viața omenească obiect al unei licitații despre cine dă mai mult pentru a o proteja, sau ba, sau cel al unei loterii despre cine are, și cine nu, dreptul la protecție față de noul virus, dreptul la sănătate?

Se manifestă în mediile online și în mass-media dezlănțuiri pătimașe de idei despre dreptul la libertate, dar libertatea cui? A celor rezistenți și puternici, libertatea celor care, asemeni președintelui Braziliei, vor declama: „La mine virusul se va manifesta ca o simplă gripă, am fost sportiv, sunt rezistent!”. Prin urmare, cei slabi fizic pot fi expuși, pot fi lăsați să devină victime, e o posibilă interpretare a unei astfel de opinii. Pentru că, e vina lor că nu rezistă, e problema lor că pot să moară, sunt liberi să-și găsească soluții și locuri în spitale, sunt liberi să plece dacă aerul nu le mai ajunge, dacă respirația li se stinge… Există legi care reglementează astfel dreptul la libertate, există legi pentru cei puternici fizic…

Prof. Maria Rodica Tutaș, cunoscută ca Sora Angela, s-a numărat între cei slabi. A fost răpusă de COVID-19 în luna aprilie 2020, la doar 52 de ani, undeva în Brazilia, unde făcea apostolat, vorbea oamenilor despre Dumnezeu. A trecut prin fazele cunoscute ale acestei boli crunte și s-a stins, corpul i-a fost incinerat și nu i s-au oficiat funeralii.

Este originară din Târșolț (jud. Satu-Mare), dintr-o familie greco-catolică. Între 1997-2001 a fost cadru didactic la Institutul Teologic „Bunavestire” din Blaj. Mai târziu, în anul 2004, a ales să plece, ca și călugăriță eremită misionară, în Brazilia.

În vara anului 2019, fiind în vacanță în România, cu mult entuziasm vizita Episcopia din Cluj-Napoca pentru a-i oferi Preasfinției Sale Florentin, Episcopul de Cluj-Gherla, cartea sa: „Văduvia, aspecte biblice și teologice”, scrisă pentru a oferi „un reper pentru pastorația celor care și-au pierdut partenerul de viață”, dar și ca rezultat al experienței misionare în Brazilia. Pentru că abordează o temă încă puțin aprofundată, la îndemnul Ierarhului clujean, Sora Angela a întreprins demersuri și cartea a fost editată, în acest an, și în limba română.  S-a bucurat pentru această putință, de a mărturisi în limba și în țara ei despre ceea ce trăise și experimentase în viața misionară din Brazilia. La fel, s-a bucurat să transmită peste ocean valorile în care credea și pe care și le însușise aici, în țară, ca și credincioasă greco-catolică.

Avea o devoțiune deosebită pentru Episcopii martiri greco-catolici, despre care a susținut, mai târziu, în toamnă, conferințe, în Brazilia. Își iubea țara de origine și Biserica. Tot ceea ce prețuia și credea a împărtășit fără limite, consilia, conferenția, preda, asista spiritual tineri și vârstnici, era o flacără aprinsă iluminând totul în cale.

Vorbind despre spiritualitatea în care Sora Angela s-a format, și care i-a dat puterea să înfrunte greutățile vieții misionare, pr. dr. Ioan Mitrofan, profesor la Blaj, la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul UBB, scria: „Suportul sufletesc i l-au dat sorei Angela și antecedentele educaționale și modelele pe care le-a cunoscut din copilărie, în superiorii și membrii Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (…). În afară de chipurile eroice ale unor membri ai Ordinului care i-au rămas ca icoane vii și dătătoare de speranță, Sora Angela s-a regăsit în rugăciune la picioarele icoanei Maicii Domnului de la Bixad, ocrotită și luată ca mijlocitoare de frații și părinții bazilitani de la Prilog”.

Câteva repere din activitatea Sorei Angela sunt suficiente pentru a o caracteriza: o persoană slabă – iată, vulnerabilă în fața bolii la care a expus-o cineva –, dar care, prin viața sa, a dat mărturie despre Cel puternic, despre Dumnezeu.

A studiat la Roma, la Institutul „Regina Mundi” (1991-1994), iar, între 1994-1997, la Institutul Pontifical Oriental, unde a susținut licența în Științe Eclesiastice Orientale, disciplină în care, în 2010, și-a susținut și doctoratul. În Brazilia a urmat, din 2015, o carieră de cadru didactic în domeniile Teologie și Filosofie, la mai multe facultăți catolice, din 2019 profesând la Facultatea Catolică a Arhiepiscopiei din Belém Pará. Este autoare a mai multor cărți în limba portugheză, a publicat articole în reviste de specialitate, a desfășurat o gamă largă de activități extracurriculare la Ordinariatul Militar și la Tipografia de la CNBB din Brazilia. A participat, ca și conferențiară, la diverse congrese internaționale pe teme teologice. A fost îndrumător de monografii și teze academice. Timp de mai mulți ani a colaborat la publicația Voz de Nazaré a Arhiepiscopiei din Belém Pará.

Prof. Maria Rodica Tutaș – Sora Angela rămâne un om pentru oamenii între care a trăit, o persoană cu o admirabilă capacitate de a se dărui și a-și împărtăși credința. Și, mai ales, înainte de a fi o cifră pe o listă a statisticilor victimelor pandemiei, a purtat un nume, acum însemnat pentru veșnicie în filele cărții lui Dumnezeu, în care este importantă și prețioasă fiecare viață.

V.S.

Articole din aceeasi categorie