În balon: POLITICHIE LA STRATOSFERA LU’ 2015

titlul• pamflet, că altfel… •

Nu-i început. Dar nici sfîrşit. Nici nou, nici vechi. E pur şi simplu prelungire citoplasmatică din anul care, cu demnitate, a sucombat. 2014 nu se va mai întoarce nici măcar în discursurile politicienilor, cu toate că boborul nu va uita ce şi cum cu Marinelu’. Zece ani de găozarisme intelectualé, transpirate cu mare rîvnă, de Blaga&Co. Vameşi la buzunarele românilor. Pe Lenuţa de Pleşcoi am lăsat-o să cînte la… oboi (sau organul care rimează cu instrumentul care este). Ea mai visează măcar la un prim-ministru cu şuviţă, înotătoare şi cască de oxigen. Pentru liposucţie. Cum toată povestea pute a pornoşag (cu grafie în coadă), rog auditoriul cititor să vizualizeze scena: el tînăr şi chipeş dacă nu se uită în oglindă, ea babă în etate, ruinată în cărnuri de cocoş şi alte galinacee.
După acest exerciţiu de imaginaţie să trecem la lucruri mai serioase:
1
Ippon* şi de la capăt
Daraghie tavarişci, Putin a comis-o. A luat cadoul cadoului hruşciovian şi şi l-a atribuit sieşi. A dat de pămînt cu ucrainenii şi a făcut osae-komi** cu Crimeea. Pentru 20 de secunde măsurate în ani-lumină. E drept că nu el a început. Şi pentru aste fapte şi Barak şi Vladimir ar fi trebuit bătuţi la fund. Sau scufundaţi în petrol de OPEC. Criza s-a insinuat doar într-o singură direcţie. Dar nici chinezii nem kulkă-te…*** Au pus-o cu africanii, cu brazilienii, cu… dar cu cine nu şi-au pus-o?! Şi suflă în ceafa tuturor. Mai puţin a japonezilor, cărora Xi Jinping le-a transmims şi de Anul Nou al altora:

****

Apăsat. Să se ştie că nu-i de glumit. Cei din Ţara Soarelui Răsare n-au răspuns încă, dar, se pare, şi-au găsit de lucru la pescăriile din jurul ţării lor. Şi le-au denumit insulele patriei, chiar dacă ele, logic, aparţin lumii.
Dar să nu-i pără2sim pe ruşi, chiar dacă ei sînt ceceni sau de alte naţionalităţi conlocuitoare. Cu ei. Put(i)em spune noi orice, pentru că, de la Hanatul Crimeii (stat succesor al Hoardei de Aur), care controla statul rus, şi pînă în zilele lui Putin/Medvedev, Rusia a fost şi este cel mai mare. Şi are o parcare… că de am sta să (e)num(e)răm vecinii, ne-am încurca în ari’metică şi geometrie. N-a putut nici Na-po-le-om, Nici Hitler şi n-ar putea nici bubulii să-i coate în coarne. Aşa că-i mai bine prieten! Uite! După ce Ierusalimul rusesc (Crimeea) a fost… ce-a fost, s-a dat liber la vodkă. Că, vorba aia: nici pe vremea lu’ Petru cel Groaznic şi Mare n-a fost mai rău. Pînă şi ultimul opozant s-a înmuiat, ba cînd s-a ieftinit licoarea cea vestită, ba cînd bulanul de miliţian a încercat spinare de mofturos la toate cele”
Deci?

Cantautorul
La început a cîntat în satul lui. Pe urmă în căminul altora. Ştudinche, cum zicea nenea Iancu, în dreapta şi partizan de stînga. Mai apoi s-a dat popular. Şi a luat vîslele marinelului-cîrmaci. Mai mare peste un guvern mic, insul supus ghicitorii noastre a făcut rimele la austeritatea europeană. Tăind de aici şi nepunînd nimic dincolo. Ca să distragă agenţia, a dat-o pe Jenica Făraş pentru o îmbrăţişare cu Valeria Codorean şi
s-a oprit la fîntîniţă
şi-a băut din poeniţă*****
3
Sau invers. Cert e că „Puşca şi cureaua lată” a împrumutat-o de la Traian Ilea. Şi aşa a rămas. Hunter. Ca să uităm de vînătorul din Răchiţele. Asta pînă în zilele noastre, cînd o nouă melodie i-a răsărit pe buze:
So wake me up when it’s all over
When I’m wiser and I’m older

Lumea nu l-a ascultat. Nici nevasta. Aşa că, de Revelion, cîntecul a fost cea mai… acapella din centrul buricului.
Astea fiind zise, sub formă de indicii, vă lăsam să dibuiţi, în întunericul din noi, cine este personajul. Şi chiar dacă nu staţi într-un crac, tot trebuie să vă gîndiţi la ciuperca aia otrăvită, care spune că nu tot hangul e pentru legănarea mulţimilor. Deci: microfon într-un picior, ghici fîrtate… cine-i?

Cîntatautorii II
O specie relativ nouă în peisajul lumii. După ce popoarele s-au străduit să se unească, unii vor separare. Şi cîntă, aproape în acelaşi glas, în corul celor care nu mai vor. Şi propovăduiesc pacea războiului, hîrîiala de zi cu zi. Partitura se numeşte program politic şi, iată, a prostit o bună parte a populaţiilor în ca4uză. Nu se ia pauză, aşadar, în a glăsui despre separarea Cataluniei de Spania.
După ce cu secole în urmă opinteau să se unească, după ce această unire a fost făcută cu succes, vin unii şi alţii. Nu le ajunge autonomia, nu le ajunge autodeterminarea, independenţa. Nimic! Vor separare – şi gata. S-a găsit şi un falsor, bas, bariton şi sopran, totodată. Artur Mas i Gavarro. Preşedinte. De partid, guvern autonom, stîlp, cum ar veni. El face ca… buha să fie şi mai neagră decît e. A făcut şi referendum. Ilegal, din punctul de vedere al guvernului central. Şi, dacă nu i-a ieşit, face… ambasade. A deschis misiuni diplomatice. Auziţi: în Kosovo, Navarra, Ţara Bascilor -, şi alte asemenea. Acum vrea şi în… Crimeea. V-aţi prins? Pe banii spaniolilor face ce vrea. Poliţie proprie Mossos d-Esquadra, care înlocuieşte Guardia Civil şi Policia Nacional. N-au sistem fiscal propriu, dar vor să… achiziţioneze Catalonia de Nord din Franţa, apoi Valencia, Baleare, Andora şi o feliuţă din Aragon. Aşa, să fie! De s-au găsit deja unii care au propus să-l lase în mama dracului. Pardon: în plata domnului. Să-şi facă cuib de şobolani în Barcelona, umplută cu cuci, să o ia de la capăt cu UE şi alte asemenea… Mai sînt şi alţii. Aşa că: Aviz amatorilor!

Mufudakake cu Angela
La mufu… şi mai cum i-o fi zicînd nu-i dau explicaţii la subsol. Chiar cu riscul de a intra în conflict cu ministerul educaţiunii şi instrucţiunii. Pentru că mufu, ei, bine, da, kake se referă la o plăcuţă. Japonezii o pun pe perete şi înşiră acolo personajele care nu trebuie uitate. De bine sau de rău. Că de bine, de rău ei stau cu memoria în navele chinezilor ce hălăduiesc prin Univers. Mutti, cum este supranumită ruginita doamnă de fier, are metal în voce. Şi dictează. În loc să-şi vadă de continentul ei, unde chiar că e şefă de locomotivă, fecioara Berlinului se dă cu texanii. 5Şi, împreună, pasc pe diferite maidane. Culoarea preferată: portocalie. Vorba înţeleaptă: nein! Gîngureală de alint pentru ţările emergente şi asuprite de capitalul care acolo este şi aici nu, ya woll, cu un pumn de coprol.
Femeia are toate intenţiile bune. Pentru ai ei! Cum nu se poate obţine prosperitate doar punîndu-l pe Hans la lucru, Tante Merkel pune pe butuci tot ce mişcă în Est. Cum ruşii nu se lasă, gîndul cel bun merge spre bulgari, români, cehi, poloni şi unguri. Şi-i iese, pentru că, de mii de ani, cozile de topor pun umărul şi alte organe în slujba altora. Sîngele de prusac apă nu se face. Poate deveni, în anume cazuri, vodkă, dacă nu se diluează cu whisky american şi saké japonez. Cum trăim într-o altă lume, ţuica de 55 are toate şansele să stea tot pe locul trei în şirul preferinţelor. Mutti nu bea, nu fumează, nu umblă la „cip and dale”. Face din cînd în… cînt cîte un tète a tète cu fruntea lu’ Cameron, ce-şi zice în intimitate Diaz, şi hotărăsc ce şi cum la Summit-ul celor… cîţi or fi la masa bogaţilor. Săracii strîng vesela şi iau în balon autopersiflarea.
Angela, însă, merge mai departe. Krupp! Şi candidează pentru a cîta oară vrea ea.

***

Nu poţi să faci o retrospectivă fără Franţa lui Hollande. Hexagonul suspină după Carla Bruni, drept pentru care Nicolas de o Peniţă vrea din nou. Zice că încă poate. La Bruxelles, Strasbourg şi Luxemburg sînt banii noştri. Nu e bine? Pentru că, în rest, Olanda ne este tot prietenă. Sau prieten?! Vaselina e deficitară pe tărîm nord-coreean, aşa că sudiştii îşi fac de cap. Şi-i vai de picioare, dacă le trece prin cap să se unească. Arabii trec la ora de vară (după primăvara petrolieră), iar turcii la şalvari. Erdogan a şi comandat nişte garsoniere pentru a-şi putea schimba garderoba. Iar americanii vînd gogoşi cu arme defensive.
Nu-i aşa că lumea asta pestriţă e mai frumoasă decît aialaltă?
6Pagină realizată de
Radu VIDA
şi
Internetu’

* 10 puncte în judo, cînd îţi dai adversarul de pămînt
** fixare pe solul patriei
*** de la huni citire, făr’ de somn
**** ciocu’ mic – în mandarina simplificată
***** Trezeşte-mă cînd totul se va termina
Cînd fi-voi mai înţelept şi mai bătrîn (engl. orig. Bălţile Someşeniului)

Articole din aceeasi categorie