În acest an, Paștile nu se vor distribui la biserici

În acest an, Paștile nu se vor distribui la biserici, ci vor fi trimise credincioșilor, la solicitarea acestora, la casele lor, cu ajutorul consilierilor parohiali și al echipelor de tineri voluntari. Aceștia vor avea declarații întocmite pentru deplasarea în afara locuinței, vor respecta toate măsurile de igienă impuse de autorități și vor avea mănuși de protecție și mască și vor lăsa pachetul cu Sfintele Paști la ușa casei credincioșilor, minimizând cât mai mult contactul direct cu aceștia – a anunțat Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului.

Potrivit dispozițiilor transmise de ÎPS arhiepiscop și mitropolit Andrei, protopopilor și preoților din Arhiepiscopia Clujului, toate slujbele din săptămâna Patimilor „își vor urma cursul firesc”, vor fi săvârșite doar în interiorul bisericilor, cu ușile închise, de către preoți și cântăreți, iar la Denia Prohodului Domnului nu se va înconjura sfântul lăcaș. Slujba Învierii Domnului se va săvârși noaptea, la ora 00:00, „doar în interiorul bisericii, fără înconjurarea acesteia”, iar imediat după chemarea „Veniți de luați lumină!”, preoții vor cânta de 3 ori „Hristos a înviat”, „pentru ca și credincioșii să poată cânta troparul Învierii de la casele lor”, împreună cu slujitorii Bisericii. Apoi, slujba își va urma tipicul firesc, în interiorul sfântului lăcaș.

„Pentru pregătirea pâinii și a vinului pentru Paști se vor folosi doar prescuri mici sau pâinișoare mici, ambalate în plastic direct de brutării, nu vor fi tăiate, ci se vor așeza alături de recipientul cu vin, pahar etanș sau sticluță, într-o pungă de plastic, care va fi sigilată. Acestea vor fi sfințite după Sfânta Liturghie din Joia Mare și vor putea fi împărțite credincioșilor la casele lor imediat după sfințirea lor, până în Duminica Învierii” – este o altă dispoziție transmisă de ÎPS Andrei.

Cea din urmă dispoziție cu privire la desfășurarea slujbelor din Săptămâna Sfintelor Pătimiri și a Sfintelor Paști este aceea că se va respecta, în continuare, dispoziția chiriarhală de tragere a clopotelor în toate bisericile de la oraș și sat, la ora 12:00, după care vor fi citite rugăciunile începătoare și Rugăciunea pentru încetarea epidemiei, alcătuită de Patriarhul Daniel.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie