În 2 iunie, la Blaj, Papa îi va beatifica pe cei 7 episcopi greco-catolici români uciși pentru credință sub regimul comunist

După vizita Suveranului Pontif la la Blaj, în 2 iunie, Biserica Română Unită va avea 7 fericiți episcopi greco-catolici români, uciși pentru credința lor în unire cu Roma: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu.

Potrivit unui comunicat al Biroului arhiepiscopal de presă, cu privire la vizita Papei Freancisc în România, luni, 25 martie, de sărbătoarea Bunei Vestiri, Sfântul Scaun a comunicat că duminică, 2 iunie, ”Sfântul Părinte Papa Francisc va beatifica pe cei șapte episcopi români greco-catolici uciși din ură față de credință, în diferite locuri din România, între anii 1950 – 1970, ocazie cu care va întâlni credincioșii greco-catolici și va celebra Sfânta Liturghie pe Câmpia Libertății din Blaj”. După celebrarea euharistică va avea loc prânzul cu suita papală, iar mai apoi Sanctitatea Sa va întâlni comunitatea romă din localitate.

„Cu acest prilej, Arhiepiscopia de Alba Iulia și Făgăraș, gazda evenimentului de la Blaj, anunță preoții și pelerinii care vor participa la acest moment istoric din viața Bisericii Române Unite, Greco-Catolice, că totul este organizat pentru o primire cât mai bună a tuturor celor care doresc să se roage împreună cu urmașul lui Petru și să aducă laudă lui Dumnezeu pentru cei șapte fericiți episcopi, modele autentice de mărturie și dăruire creștină. În acest sens, accesul pe Câmpia Libertății, locul de desfășurare a Sfintei Liturghii, se va face pe baza biletelor gratuite distribuite în parohii și a documentului de identitate al fiecărei persoane” – informează Biroul arhiepiscopal de presă.

Potrivit sursei citate, accesul în localitate va fi organizat „pentru ca toți pelerinii să ajungă cât mai aproape de locul de desfășurare”. „Cei care vor veni cu trenul sau cu autocarul vor avea de parcurs pe jos maxim 25 de minute de la locul sosirii până pe Câmpia Libertății, iar cei care vor veni cu autorismul personal vor putea parca pe străzile Blajului. Pentru persoanele cu dificultăți de deplasare au fost prevăzute mijloace de transport care le vor prelua din parcări sau gară pentru a le duce cât mai aproape de sectorul care le-a fost atribuit. Pentru confortul pelerinilor pe Câmpia Libertății sunt prevăzute suficiente scaune, vor fi amenajate puncte de prim ajutor cu cadre medicale specializate, va fi distribuită apă, vor fi amplasate toalete ecologice. Cei care doresc, pot aduce cu ei apă. Peste 500 de voluntari le vor sta la dispoziție pentru a-i informa și a le oferi sprijinul necesar în caz de nevoie”- se precizează în comunicat.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie