Importanţa vaccinării pentru sănătatea noastră

Vaccinarea şi termenul de vaccin au fost introduse în medicină de medicul englez Edward Jenner în anul 1796, cu ocazia descoperirii primului vaccin împotriva variolei. Vaccinarea este o metodă  de imunizare activă, profilactică, împotriva unor boli, realizată prin inocularea unui vaccin. Vaccinurile sunt preparate biologice dotate cu proprietăţi antigenice, care declanşează apariţia răspunsului imun la organismele supuse vaccinării.
Azi, în lume, aproximativ 3 milioane de persoane mor în fiecare an din cauza unor boli, ce puteau fi prevenite prin vaccinare. Apoi se mai ştie şi că în ultimii 50 de ani, vaccinarea a salvat mai multe vieţi omeneşti decât oricare altă intervenţie medicală efectuată. Eficienţa vaccinării este demonstrată prin dovezi statistice clare, care indică fără dubii o scădere importantă a numărului de cazuri de îmbolnăvire prin agenţi infecţioşi, după introducerea vaccinării în masă. În prezent, există 26 de boli infecţioase care pot fi prevenite prin vaccinare, dar acest număr este în continuă  creştere, pentru că sunt în curs de desfăşurare sute de proiecte de cercetare pentru dezvoltarea de noi vaccinuri în lume. Punerea în aplicare pe scară largă a programelor de vaccinare, în ultimii 30 de ani, a condus la o reducere importantă a cazurilor de boală şi a deceselor prin boli care pot fi prevenite prin vaccinare. Deja toate ţările şi-au elaborat propriile scheme naţionale de vaccinare împotriva bolilor infecţioase.
Imunizarea populaţiei este o modalitate de protecţie a organismului împotriva multor boli, iar dintre acestea anumite afecţiuni pot provoca şi moartea copilului, sau îi pot genera efecte sechelare diverse, valabile în negativ pentru tot restul vieţii. Bolile pentru care sunt vaccinaţi copiii sunt boli foarte grave, împotriva cărora sistemul lor imun este mai puţin eficient. De aceea este atât de importantă imunizarea organismului lor, care începe încă din primele zile de viaţă, la nou-născut.
Se va reţine, totodată, şi că persoanele care nu sunt vaccinate se pot îmbolnăvi uşor la contactul cu agentul patogen, care le determină boala infecţioasă, ce poate fi o formă de boală adesea  gravă, cu risc mare de apariţie a complicaţiilor şi chiar a  decesului. Pentru o parte din aceste boli, la noi în tară se face imunizarea gratuită, prin Programul Naţional de Vaccinare. Acesta prevede începerea vaccinărilor încă din maternitate şi realizarea în perioada următoare a tuturor vaccinurilor disponibile, care protejează împotriva unor boli grave. Programul acesta cuprinde vaccinarea: antituberculoză, antihepatită B, antipoliomielită, antirubeolică, vaccinarea DTP, ca tip de imunizare simultană antidifterică, antitetanică şi antipertussis. Este cunoscut deja că, dintre persoanele vaccinate, foarte puţine se îmbolnăvesc, iar îmbolnăvirea lor îmbracă mereu o formă uşoară, cu risc minor de apariţie a complicaţiilor ulterioare.
Sunt foarte puţine contraindicaţii de principiu ale vaccinării. Singura contraindicaţie reală este alergia la una din componentele vaccinului. Se contraindică totuşi vaccinarea în cazul: unei boli severe sau moderate, acute sau uneori în cazul alergiei severe la ouă. De aceea, copilul trebuie să fie perfect sănătos în ziua vaccinării.
Datele ştiintifice arată deja incontestabila valoare a vaccinării în lume, dar şi aşa se mai menţin unele mituri circulante în rândul populaţiei, care pun  sub semnul întrebării, în mod fals, valoarea acestui act medical, altfel atât de bine recunoscut. În România, aşa cum arată un studiu realizat în luna martie, la nivel naţional, 1 din 3 persoane are puţină încredere în vaccinare, iar 1 din 10 persoane nu are deloc încredere în vaccin. În prezent, România se confruntă cu o epidemie de rujeolă. Ca măsură de limitare a extinderii epidemiei de rujeolă, a fost organizată la nivel naţional o campanie suplimentară de vaccinare cu RRO a copiilor nevaccinaţi şi incomplet vaccinaţi. Campania de vaccinare continuă acum.
Pentru a convinge populaţia de importanţa pe care o are asupra sănătăţii copiilor efectuarea la timp a tuturor vaccinurilor, în  perioada 24-30 aprilie 2017  a avut loc şi în România Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) – o iniţiativă regională condusă şi coordonată de Biroul Regional pentru Europa al OMS, fiind implementată de Statele Membre ale Regiunii europene. Scopul SEV 2017 este de a creşte gradul de conştientizare a populaţiei în privinţa importanţei vaccinării şi de a creşte acoperirea vaccinală existentă, accentul fiind pus pe activităţile destinate populaţiilor vulnerabile. Tema globală a campaniei din anul acesta este „Vaccinurile sunt benefice”. Prin mesajul „Vaccinarea protejează sănătatea în fiecare etapă a vieţii”, Campania SEVS 2017 îşi propune sensibilizarea populaţiei în privinţa importanţei imunizării, pe tot parcursul vieţii, şi asupra necesităţii imperative de creare şi susţinere a unei imunităţi de grup în toate comunităţile. Trebuie să conştientizăm clar, că o acoperire vaccinală crescută în toate grupurile de populaţie nu este doar esenţială, dar ea va  oferi şi o imunitate a comunităţii pentru indivizii susceptibili.
Factorii de decizie politică trebuie să înţeleagă şi ei  importanţa vaccinării pe tot parcursul vieţii individului şi necesitatea de a asigura vaccinuri pentru persoanele de toate vârstele. Sprijinul politic puternic pentru vaccinare trebuie menţinut, altfel Europa riscă reapariţia bolilor foarte contagioase, care duc la îmbolnăviri, dizabilităţi şi decese, care vor pune, pretutindeni, o povară considerabilă asupra sistemelor de sănătate.
    Dr. Liana Monica Deac
    Medic primar epidemiolog

Articole din aceeasi categorie