IJP Cluj: 70 de dispariţii de minori înregistrate, în 2011, în judeţul Cluj

În judeţul Cluj, în anul 2011 au fost înregistrate 70 dispariţii de minori, însă în toate aceste cazuri a fost vorba despre plecări voluntare – a anunţat, vineri, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Cluj, cu prilejul Zilei Internaţionale a Copilului Dispărut, 25 mai.

Potrivit IJP Cluj, principalele motive ale plecării copiilor de acasă au fost: tendinţa de vagabondaj; intenţia de căsătorie sau concubinaj neagreată de părinţi; intenţia de a locui cu unul dintre părinţi, cu o rudă sau prieten; teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau o greşeală făcută de minor.

Pentru a evita dispariţia copiilor de acasă, Poliţia recomandă părinţilor să manifeste mai mult interes faţă de preocupările acestora în timpul liber, faţă de cercul lor de prieteni şi nu în ultimul rînd, faţă de prezenţa la şcoală. De asemeni, părinţii sînt îndemnaţi să-şi educe copilul să nu vorbească cu persoane necunoscute pe stradă, să nu accepte daruri sau dulciuri, să nu urce niciodată în autoturismul unui necunoscut şi să vină să le spună dacă i s-a întîmplat să fie acostat de persoane necunoscute sau dacă i s-a oferit ceva.

Totodată, părinţii sînt sfătuiţi să-şi îndemne copilul să se joace cu prietenii, să nu se aventureze de unul singur departe de locuinţă, să manifeste grijă faţă de fraţii şi surorile sale, să ştie cum să folosească telefonul în cazuri de urgenţă şi, foarte important, să cunoască adresa şi numărul de telefon de acasă; să nu se joace în apropierea canalelor, a liniilor de cale ferată, pe şantierele de construcţii, case sau sedii părăsite ori străzi cu trafic intens.

„Numărul mare de copii care dispar zilnic în Europa a determinat 10 state membre UE, între care şi România, să acorde un interes sporit acestui fenomen în speranţa reducerii numărului de copii dispăruţi, dar şi pentru a avea un mod unitar şi rapid de intervenţie. Astfel, începînd cu data de 25 mai 2009, a fost lansat numărul unic european pentru dispariţiile de copii, şi anume 116.000, număr apelabil 24 de ore din 24, gratuit. Anunţarea dispariţiei unui copil în primele 24 de ore este vitală pentru siguranţa acestuia, iar nr. 116.000 face ca raportarea rapidă să fie la îndemîna fiecărui părinte” – se precizează într-un comunicat al IJP Cluj, remis, vineri, presei.

M. T.

Articole din aceeasi categorie