IICCMER şi MNIT deschid un şantier arheologic pentru căutarea deţinuţilor politici decedaţi în penitenciarul de la Tîrgu Ocna

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT), organizează, începînd cu data de 15 iulie, o nouă campanie de investigaţii arheologice în municipiul Tîrgu Ocna, judeţul Bacău. Acţiunea este autorizată de Ministerul Culturii şi se desfăşoară cu acceptul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului şi urmăreşte căutarea, identificarea şi deshumarea pe cale arheologică a osemintelor foştilor deţinuţi politici care au decedat în Penitenciarul-Spital de la Tîrgu Ocna.

Cercetările arheologice vor fi realizate de o echipă specializată în astfel de acţiuni, coordonată de Gheorghe Petrov, arheolog expert la IICCMER şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, alături de care se vor afla iiccmerarheologii Paul Scrobotă şi Horaţiu Groza. La lucrări va participa şi istoricul Marius Oprea, directorul Departamentului de Investigaţii Speciale din cadrul IICCMER.

„Conform surselor documentare existente, în penitenciarul-spital de la Tîrgu Ocna au murit, numai în perioada dintre anii 1950 şi 1954, un număr de 54 de persoane condamnate pentru delicte politice, însă pînă în anul 1964 numărul deţinuţilor politici decedaţi a fost mult mai mare. După deces, cadavrele defuncţilor au fost înhumate fără sicriu, iar mormintele nu au fost marcate cu cruce. În privinţa localizării acestora, nu există nici un plan sau vreo evidenţă care să privească eventuala dispunere în teren. Se cunoaşte doar că gropile au fost săpate în incinta cimitirului, pe terenul neocupat atunci de morminte mai vechi. Între anii 1977 şi 1997, timp în care imobilul penitenciarului a adăpostit un Sanatoriu pentru bolnavi psihici, pacienţii decedaţi aici, care nu au fost puţini, au fost îngropaţi tot în spaţiul acestui cimitir. De asemenea, spaţiul din cimitir a fost parcelat şi împărţit. Astfel, în prezent, terenul cimitirului este aproape în întregime ocupat de morminte. În multe cazuri, gropile mormintelor contemporane au afectat, parţial sau integral, şi mormintele foştilor deţinuţi politici care au fost îngropaţi în acel loc. Spaţiul din cimitir rămas liber mai cuprinde astăzi doar o suprafaţă restrînsă de teren. Avînd în vedere această stare de lucruri, o intervenţie arheologică mai poate fi doar acum de actualitate, aceasta fiind limitată doar la o mică suprafaţă din cadrul cimitirului, care încă nu este ocupată de morminte” – precizează IICCMER, într-un comunicat remis, joi, presei.

Potrivit reprezentanţilor IICCMER, locul unde au fost înhumaţi foştii deţinuţi politici decedaţi în închisoarea de la Tîrgu Ocna a fost identificat în urma unor investigaţii de teren desfăşurate acum doi ani.

„După Aiud, şantierul de la Tîrgu Ocna reprezintă un demers important, întrucît închisoarea s-a evidenţiat printr-un regim carceral special. Prin această acţiune, sperăm să putem localiza cît mai precis şi aşeza pe harta represiunii acest spaţiu încărcat de memorie, cu toate dovezile materiale care vor rezulta de aici” – precizează Andrei Muraru, preşedinte executiv al IICCMER, citat în comunicat.

În perioada comunistă, penitenciarul de la Tîrgu Ocna a servit pentru detenţia persoanelor bolnave de TBC, fiind caracterizat în literatura de specialitate drept „o adevărată Bastilie sanitară a României comuniste”.

Potrivit IICCMER, în perioada comunistă, penitenciarul-spital de la Tîrgu Ocna a găzduit deţinuţi cu grad sporit de periculozitate. „Perioada comunistă a închisorii-spital a consemnat mai multe categorii de deţinuţi: contrarevoluţionari, deţinuţi de drept comun, bărbaţi şi femei, precum şi deţinuţi minori, însă numai băieţi. În diverse perioade ale regimului comunist, numărul celor internaţi la Tîrgu Ocna a variat între 350 şi 550 de deţinuţi. În cursul anului 1950, la Tîrgu Ocna au fost transferaţi de la închisoarea din Piteşti cîteva zeci de foşti studenţi TBC-işti” – precizează IICCMER.

La Tîrgu Ocna a fost închis şi a murit şi Valeriu Gafencu, una dintre cele mai reprezentative figuri din detenţia comunistă, supranumit „Sfîntul închisorilor”. Acesta a ajuns la Tîrgu Ocna după ce a trecut prin închisorile de la Aiud şi Piteşti.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie