IICCMER: Nouă schelete de deținuți dezvelite și recuperate, la Periprava

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) face apel către rudele și urmașii victimelor care au decedat în lagărul de muncă de la Periprava să contacteze pe orice cale institutul, în vederea îndrumării către autoritățile care au în sarcină identificarea osemintelor recuperate.

În perioada 16 – 26 iulie, IICCMER a desfășurat cea de-a cincea campanie de investigații arheologice în localitatea Periprava, com. C.A. Rosetti, jud. Tulcea, acțiunea având ca scop căutarea, descoperirea și recuperarea rămășițelor pământești ale deținuților politici decedați în fosta colonie penitenciară ce a funcționat în apropierea satului. În această campanie au fost dezvelite și recuperate nouă schelete de deținuți.

În cursul anilor 2013 și 2015-2018, IICCMER a organizat și desfășurat cinci campanii de cercetări arheologice în perimetrul cimitirului lipovenesc din Periprava. În acest loc, în perioada anilor 1959-1964, au fost înhumați un mare număr de deținuți politici decedați în colonia de muncă de la Periprava. Zona din cadrul cimitirului unde se află mormintele deținuților a fost stabilită pe baza informațiilor obținute de la localnicii mai în vârstă ai satului, precum și de la câțiva foști angajați ai coloniei penitenciare.

„În campania de cercetări arheologice recent încheiată au fost practicate două unități de săpătură, care au cuprins o suprafață însumată de 113 metri pătrați. În cele cinci campanii de săpături au fost executate 14 secțiuni arheologice, în cadrul cărora au fost descoperite 44 de morminte. Dintre acestea, 41 de morminte, prin caracteristicile de înhumare, sunt considerate că aparțin unor deținuți. Dintre mormintele deținuților au fost extrase și recuperate osemintele a 40 de persoane, la unul din sicriele descoperite constatându-se că acesta avea avea capacul deranjat și scheletul lipsă. Această situație se explică prin faptul că familia defunctului a avut posibilitatea să cunoască locul precis al mormântului, să-l deshumeze și să-i recupereze osemintele” – informează IICCMER.

Conform informațiilor documentare existente precum și din mărturiile multor foști deținuți politici care au fost internați în colonia penitenciară de la Periprava, rezultă că decesele din acest lagăr de muncă forțată au fost cauzate de înfometare și frig, de lipsa apei potabile și a asistenței medicale, de accidentele intervenite pe fondul condițiilor de muncă istovitoare și de regimul de detenție pe care mulți l-au îndurat în lagărele și închisorile unde au fost încarcerați anterior.

„Unii dintre deținuți au fost uciși și prin împușcare, mai ales în cursul unor tentative de evadare. Toate acestea au fost potențate de condițiile de viață existente în Deltă și de comportamentul abuziv și violent al personalului coloniei. În perioada în care unitatea a funcționat ca formațiune independentă, din documentele oficiale rezultă că la Periprava au murit cel puțin 124 de deținuți, identificați nominal, în majoritate politici, dar și de drept comun. Majoritatea defuncților au fost depuși la înmormântare dezbrăcați, în sicrie confecționate din lemn sau, în unele cazuri, au fost înfășurați în rogojini de stuf și legați cu sârmă” – precizează IICCMER.

Potrivit specialiștilor institutului, pentru cele nouă scheletele de deținuți care au fost dezvelite și recuperate în cursul recentei campanii arheologice s-a urmat procedura legală, osemintele defuncților fiind demontate și recuperate în prezența unui medic legist, iar apoi împachetate și transportate la Serviciul de Medicină Legală din cadrul Spitalului Județean Tulcea. După examinarea medico-legală, acestea vor fi transferate pentru analize specializate la Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici din București, unde se realizează și testele pentru stabilirea ADN-ului persoanelor decedate. Acest demers urmărește identificarea morților prin verificarea și compararea ADN-ului obținut din resturile scheletice ale acestora cu cel al rudelor și urmașilor în viață ai victimelor.

Cercetările din acest an au fost efectuate de un colectiv de arheologi și istorici de la IICCMER și instituțiile muzeale colaboratoare – Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, Muzeul de Istorie și Științele Naturii Aiud și Muzeul de Istorie Turda -, alcătuit din Gheorghe Petrov (coordonator), Marius Oprea, Constantin Petre, Florin Soare, Constantin Vasilescu, Paul Scrobotă, Gabriel Rustoiu și Horațiu Groza.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie