IICCMER începe căutarea săbiilor ascunse în Penitenciarul din Aiud

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), împreună cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei lansează marţi, 23 octombrie, o campanie de cercetări arheologice în interiorul penitenciarului din Aiud, destinată căutării şi recuperării săbiilor de patrimoniu ascunse în perimetrul clădirii de cîţiva dintre deţinuţii politici, în perioada 1956 – 1960.

„În perioada regimului comunist, la Penitenciarul din Aiud au fost încarceraţi, începînd din anul 1947, militari ai fostei Armate Regale Române, în special generali şi ofiţeri superiori, cărora le-au fost confiscate săbiile, ordinele, medaliile şi decoraţiile militare, unele conferite chiar de monarhii României. Aceste obiecte ceremoniale erau destinate dezasamblării şi topirii, pentru recuperarea metalului, dar mai ales ca gest de distrugere a unor simboluri istorice şi culturale. Riscîndu-şi viaţa, unii dintre deţinuţii politici au reuşit să salveze şi să ascundă în incinta închisorii un număr de aproximativ 90 de săbii deosebite, cu inscripţii şi reprezentări heraldice gravate sau reliefate. Secretul acestor acţiuni a fost păstrat cu stricteţe de către cei implicaţi pînă după căderea regimului comunist. Primele declaraţii publice referitoare la aceste fapte au fost fost înregistrate în 1993” – se precizează într-un comunicat al IICCMER remis, vineri, presei.

Potrivit sursei citate, căutarea acestor obiecte de patrimoniu se va face pe baza mărturilor documentate şi planurilor provenite de la foştii deţinuţi politici care le-au ascuns şi a informaţiilor provenite de la foşti angajaţi ai penitenciarului.

Căutările vor fi efectuate de o echipă de arheologi şi istorici – sub coordonarea lui Marius Oprea, directorul Departamentului de Investigaţii Speciale din cadrul IICCMER: Gheorghe Petrov, arheolog expert la MNIT Cluj şi IICCMER, Paul Scrobotă, directorul Muzeului de Istorie Aiud, Gabriel Rustoiu directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Horaţiu Groza, Muzeul de Istorie Turda. Forţa de muncă necesară pentru săpăturile arheologice va fi asigurată de Penitenciarul Aiud.

Acţiunea se desfăşoară în colaborare cu Penitenciarul Aiud, Întreprinderea de Metalurgie Prelucrătoare Aiud, Primăria municipiului Aiud, Muzeul de Istorie din Aiud, Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Muzeul de Istorie din Turda.

”Încercarea de recuperare a acestor săbii reprezintă o datorie de onoare pentru orice român şi poate fi considerată o regăsire a unei părţi din trecutul naţiunii, distrus cu bună ştiinţă de autorităţile regimului comunist”, precizează Andrei Muraru, preşedintele executiv al IICCMER, citat în comunicat.

Articole din aceeasi categorie