IICCMER: Acțiunea de deshumare a lui Andreșel Ioan, victimă a Securității Cluj, finalizată cu succes

Acțiunea de căutare a mormântului lui Andreșel Ioan, executat de Securitate în ziua de 16 august 1950, și de deshumare a acestuia, a fost finalizată cu succes de cercetătorii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Acțiunea s-a desfășurat în zilele de 5, respectiv 25-26 septembrie, pe teritoriul comunei Bistra, județul Alba, în prezenţa procurorului de caz, colonel magistrat Octavian Toma, de la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, instituție care a fost sesizată de IICCMER în privința acestui caz de omor şi a locului unde victima a fost înhumată.

Potrivit cercetătorilor instuitutului, trupul victimei a fost înhumat într-o groapă cu o adâncime medie de cca. 0,70 m, săpată pe un teren aflat în pantă. În groapă, scheletul a fost descoperit în poziția culcat pe spate, dispus pe direcția generală SE-NV, cu craniul orientat spre sud-est. Scheletul se afla într-o stare relativ precară de conservare, multe din componentele osoase din zona abdomenului și a toracelui fiind dizolvate și dispărute. S-au descoperit și câteva obiecte de inventar funerar pe care defunctul le avea asupra sa în momentul execuției (monede, nasturi, resturile unui creion), precum și rămășițe degradate provenite din vestimentație.

„Un aspect care a atras atenția a fost prezența, pe fundul gropii, a resturilor unui baston din lemn ce se afla lângă piciorul drept. Lucrul cel mai important este reprezentat de recuperarea din zona pieptului a două proiectile de glonț ce au fost reținute în trupul victimei, acestea reprezentând probe importante în dosarul de cercetare penală deschis de Parchetul Militar în cauza acestui omor” – informează IICCMER.

După terminarea operațiunilor de cercetare arheologică, lângă groapa mormântului a avut loc o slujbă religioasă celebrată de preotul Parohiei Ortodoxe din Bistra, după care s-a procedat la înregistrarea și recoltarea probelor relevante pentru ancheta criminalistică, urmate de constatările medico-legale asupra osemintelor aflate in situ, apoi demontarea și recoltarea componentelor scheletice conservate, care au fost sortate, ambalate și predate Serviciului de Medicină Legală Alba, pentru efectuarea investigațiilor de specialitate.

Andreșel Ioan, născut în comuna Bistra, la data de 28 august 1877, provenea dintr-o familie cu stare materială bună, motiv pentru care, după instaurarea regimului comunist, autoritățile l-au catalogat drept chiabur.

„În ziua de 4 martie 1949, tabăra partizanilor din organizația anticomunistă Frontul Apărării Naționale, amenajată la Groși, aproape de Bistra, a fost atacată de Securitate iar în urma confruntării armate au rezultat victime de ambele părți, fiind capturați mai mulți prizonieri. Dintre partizanii care au scăpat, mulți au fost prinși, fiind condamnați ulterior la închisoare sau la moarte. Unii au mai rezistat un timp ca fugari, însă până la urmă au fost uciși în diverse împrejurări. În această situație s-au aflat Nicolae Selagea și Ihuț Traian, care au fost urmăriți și până la urmă împușcați. Câtă vreme aceștia au fost fugari, au fost ajutați de familii și de rude să supraviețuiască, fiind susținuți și de unii localnici, considerați drept chiaburi și persoane reacționare. Aceștia din urmă aveau influență asupra comunității, îndemnând oamenii să-i ajute pe partizani și îi instigau pe săteni la nesupunere și împotrivire la încercările autorităților de a înființa la Bistra o Gospodărie Agricolă Colectivă. Ca urmare, Securitatea a întreprins măsuri dure împotriva tuturor celor care promovau astfel de fapte și idei. În baza instrucțiunilor primite din partea Direcției Regionale a Securității Poporului Cluj și în înțelegere cu conducerea Organizației Județene a Partidului Muncitoresc Român din Turda, Serviciul Județean a Securității Poporului Turda a organizat o acțiune represivă de intimidare și constrângere a populației din Bistra. În ziua de 14 august 1950, în zonă au fost trimise mai multe cadre operative de securitate, care, în colaborare cu personalul Biroului de Securitate Câmpeni și cu milițieni de la Posturile de Miliție din Bistra și Câmpeni, au reținut și transportat la sediul Securității din Câmpeni 35 de persoane. În urma anchetei efectuate s-a constatat că pentru situația creată la Bistra se fac vinovați trei chiaburi, și anume Andreșel Ioan, Pom Traian și Trifa Iosif. În dimineața zilei de 16 august 1950, Pom Traian și Trifa Iosif au fost executați prin împușcare, în locuri diferite. Andreșel Ioan a fost dus până la locul cunoscut sub denumirea de Poarta între Căi, unde a fost împușcat. Cadavrele celor trei victime au fost lăsate pe locurile de execuție, fiind îngropate a doua zi. Pentru săparea gropilor de mormânt au fost aduse cu forța rude ale partizanilor Selagea și Ihuț, precum și oameni care fuseseră anchetați la Câmpeni, moartea consătenilor fiindu-le dată ca exemplu. Pe locul mormintelor, rudele victimelor nu au avut voie să pună cruce sau un alt semn de recunoaștere” – informează IICCMER.

„Aceste crime au fost ordonate de colonelul Patriciu Mihai (nume real, Grunsperger), directorul DRSP Cluj, în complicitate cu adjunctul său, locotenent-colonel Cuteanu Gheorghe. Executarea ordinului a fost îndeplinită de SJSP Turda, condus de maiorul Kovacs Mihai, care a coordonat personal operațiunile din teren. Conform documentelor existente, la această misiune criminală au participat locotenent Herța Vasile, sublocotenent Tăuțan Valentin, locotenent Popa Vasile și sublocotenent Cosman Gheorghe. Pe lângă aceștia, în pregătirea și săvârșirea crimelor au mai fost implicate și alte cadre de securitate și miliție, care urmează să fie identificate și verificate de instituțiile competente ale statului” – mai precizează IICCMER.

Investigațiile în cazul crimelor de la Bistra au fost începute de IICCMER în urmă cu mai mulți ani, iar cercetările de acum au fost efectuate de un colectiv de arheologi de la IICCMER și instituțiile muzeale colaboratoare (Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia și Muzeul de Istorie și Științele Naturii din Aiud), alcătuit din Gheorghe Petrov (coordonator), Paul Scrobotă, Gabriel Rustoiu, Horațiu Groza și Marius Oprea.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie