IGPR: 500 de bunuri arheologice, ridicate de poliţişti

Bunuri-arheologice-1Bunuri-arheologice-2Aproximativ 500 de unelte şi arme antice din fier, monede, vase ceramice şi din aur, brăţări, inele cu valoare arheologică, a căror provenienţă nu a putut fi justificată, au fost ridicate de poliţiştii din Cluj, în urma a 6 percheziţii efectuate marţi, în judeţele Bistriţa – Năsăud şi Cluj.

„La data de 30 iunie a.c., poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj au  efectuat 6 Bunuri-arheologice-3percheziţii în judeţele Bistriţa – Năsăud şi Cluj. Activităţile au vizat persoane bănuite de infracţiuni în dauna patrimoniului cultural naţional şi infracţiuni în legătură cu serviciul. În urma percheziţiilor, au fost ridicate 500 de bunuri arheologice, respectiv monede, unelte şi arme antice din fier şi bronz, vase ceramice, inele, brăţări care ar proveni din detecţii neautorizate în zone cu patrimoniu arheologic, precum şi patru detectoare de metale, deţinute fără respectarea prevederilor legale. Totodată, poliţiştii au ridicat un vas din aur de aproximativ 320 de grame şi unelte datate din epoca bronzului, bunuri arheologice susceptibile de clasare în categoria juridică Tezaur a patrimoniului naţional, evaluate la aproximativ 150.000 de lei, care ar fi fost detectate în zone cu patrimoniu arheologic de pe Bunuri-arheologice-5raza judeţului Bistriţa – Năsăud” – informează IGPR, într-un comunicat remis, miercuri, presei.

Potrivit aceleiaşi surse, faţă de două persoane, din Bistriţa-Năsăud, poliţiştii au dispus continuarea urmăririi penale pentru săvîrşirea infracţiunilor de furt calificat, accesul cu detectoare de metale şi utilizarea lor în zonele cu patrimoniu arheologic, fără autorizare prealabilă, abuz în serviciu şi tăinuire.

Comunicatul IGPR nu face nici o referire la persoane implicate din Cluj. După cum se ştie, la Cluj poliţiştii au făcut percheziţii în biroul arheologului Mihai Rotea de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, după ce, la primele ore ale dimineţii, îi percheziţionaseră domiciliul.

La activităţile de marţi au participat şi jandarmi, acţiunea beneficiind de suportul Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

M. T.

Articole din aceeasi categorie