Iclodul şi Marea Unire

Am participat, duminică, la Iclod, la una dintre cele mai mari și valoroase manifestări dedicate actului istoric de la 1 Decembrie 1918.

A fost una din frumoasele duminici ale anului centenar cu o deosebită rezonanță istorică, pregătită cum se cuvine de un sportiv de performanță, al cărui fair play îi înnobilează acțiunile și în complicata misiune de a guverna destinul unei pretențioase unități administrativ – teritoriale de gradul doi de complexitate.

Acesta este omul care și-a impus cu realism și multă tenacitate spiritul de abil gospodar, dar care este dublat de un sănătos și puternic simț patriotic ce-l moștenește din…ADN – ul generațiilor sale trecute.

Ce explozie spectaculară generează acțiunile cu mare anvergură istorică și social – culturală făcute și cu perfecta consiliere a unor semeni de mare profesionism.

Concluzionez acest lucru din mulțumirile repetate adresate, duminică, de domnul primar, Ioan Emil Pîrțoc, profesorilor Ioan Aurel Bulbuc, un iubitor de istorie și cultură tradițională românească și Ioan Rusu, un sculptor de mare valoare ce aduce valorile istorice în contemporaneitate.

Luând în analiză această adevărată pagină de istorie, adăugată duminică de Iclod în panoplia manifestărilor de suflet dedicate Centenarului Marii Uniri de la Alba Iulia, nu putem să omitem faptul că slujba din Biserica Ortodoxă a localității, la care a participat o mulțime de oameni, a avut un plus de rugăciune pentru cei căzuți pe câmpurile de luptă în cele două războaie mondiale, dar și pentru corifeii înfăptuirii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

De aici au plecat, într – o spectaculoasă paradă a portului popular românesc, sute de tineri și tinere îmbrăcați în costume tradiționale ce reprezentau zonele istorice ale României:Oltenia, Banatul, Crișana, Moldova, Bistrița și Maramureșul, care, pe lângă splendoarea costumelor acestor zone etnofolclorice de mari virtuți în ale meșteșugului artizanal, purtau cu tenacitate și o mulțime de drapele tricolore.

Un spectacol de culori care a umplut, apoi, Piața Unirii din proximitatea instituțiilor publice ale comunei, care și-a primit botezul, după cum mărturisea primarul Emil Pîrțoc, chiar în această primă duminică de noiembrie 2018.

Pe această stradă, citându-l pe primar, se află Primăria, Poliția, Școala, Centrul Cultural, Muzeul de Istorie și Etnoarheologie, o stradă ce leagă centrul de Gară și de cea mai frumoasă bază sportivă din comunele județului Cluj, construită prin unul din numeroasele proiecte inițiate de conducerea acestei viguroase comune din vecinătatea municipiului Gherla.

În această Piață a Unirii, amenajată în perimetrul dichisitului centru civic al comunei, au venit peste o mie de participanți să urmărească programul dedicat de administrația de aici dezvelirii Monumentului închinat Marii Uniri din 1918.

Evenimentul a fost potențat și de două structuri militare sosite din cadrul Diviziei 4 Infanterie Gemina și Batalionul 811 Dej, fanfara militară intonând Imnul Național al României, care a deschis programul zilei.

Inițiatorul acestui monument, dl. Emil Pîrțoc, a transmis salutul și bucuria de a-i avea ca oaspeți la dezvelirea acestui valoros simbol al Marii Uniri,un numeros public, pe parlamentarii Cornel Itu și Vasile Ilea, secretarii de stat Ioan Groza și Gabriela Ciot, consilieri județeni, primarii unor comune învecinate și al municipiului Gherla, pe proiectantul acestui monument, dl.prof. Ioan Rusu și pe prof. Ioan Aurel Bulbuc, partener la regia acestei minunate întâmplări pregătită cum nu se putea mai bine.

Șeful administrației publice de la Iclod a invitat, apoi, doi tineri îmbrăcați în costume populare să dezvelească monumentul ridicat în mijlocul pieței, pe care este scris: UNIREA 1918, monument ridicat în anul 2018 la inițiativa primarului Emil Ioan Pîrțoc. Sculptor prof. Ioan Rusu.

După ceremonialul militar și religios de sfințire a monumentului, a concluzionat arhimandritul Benedict Vesa, care a felicitat primarul pentru realizarea acestui monument ridicat pentru pomenirea Marii Uniri de la Alba Iulia, iar acest moment astral, trebuie să-l marcăm și să-l trăim prin deplină unitate.

Și-au exprimat respectul, admirația și deplina laudă pentru împlinirea izbăvită de conducerea Iclodului, a perseverenței primarului de a cinsti acest mare act istoric de la 1 decembrie 1918, prin ridicarea acestui monument ce leagă trecutul de prezent și viitor, deputatul Cornel Itu, secretarul de stat de la Ministerul Învățământului, Ioan Groza, prefectul Clujului, Ioan Aurel Cherecheș, dar și autorul lucrării, Ioan Rusu.

De remarcat a fost gestul reprezentantului guvernului în teritoriu, prefectul Cherecheș, care după ce a mulțumit celor ce au realizat acest eveniment festiv, spre a cinsti memoria marilor înaintași, a înmânat o Diplomă de Excelență dlui prof. Ioan Aurel Bulbuc, la împlinirea vârstei de 84 de ani, în semn de prețuire pentru îndelungata și bogata activitate desfășurată în domeniul culturii, istoriei și a punerii în valoare a tradițiilor moștenite de iclozeni.

Mulțumind, prof. Bulbuc a evocat o serie de episoade istorice ce au precedat unirea, subliniind aportul unor conducători precum Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza și alții, dar nu a uitat să amintească că în trecutul său istoric, Iclodul a fost și centru urban.

Despre geneza acestui monument a vorbit chiar primarul Emil Pîrțoc, care nu s-a sfiit să prezinte pericolele ce bântuie omenirea zilelor noastre, cerând unitate și efortul fiecăruia la construirea unei Românii prospere și democratice.

În acordurile muzicii militare, au fost depuse coroane de flori la monument din partea Parlamentului României, Guvernului României, Prefectului Clujului, Primăriei Iclod și Diviziei 4 Infanterie Gemina.

După defilarea unității militare 02565, Corul Bisericii Ortodoxe Iclod și mai multe grupuri artistice au susținut un scurt program artistic în această piață, iar numeroși localnici și oaspeți au făcut poze și filmulețe lângă impozantul monument al unirii.

În a doua parte a zilei a avut loc spectacolul artistic la Centrul cultural Iclod, unde, cu o întârziere de aproape o oră pricinuită de o pauză de curent!?, au cinstit evenimentul zilei, cu al lor repertoriu, Grupul instrumental din cadrul orchestrei profesioniste Cununa Transilvană a CJCPCT Cluj, Grupul instrumental ceteraşii din Gherla, Ansamblul folcloric dansatorii de pe Someș, Grupul Sf. Nicolae al bisericii Iclod, Ansamblul folcloric Tradiții Ormănene, soliștii: Anuța Nemeș Mânecan, Radu Lazăr, Ioana Maria Câmpan și Pavel Mărginean.

Invitați speciali au fost reputații artiști Sava Negrean – Brudașcu și Nicolae Furdui – Iancu.

Cei interesați au putut viziona o mare expoziție de imagini și documente istorice care au readus în memorie fapte ale personalităților vremii, cu trimitere la Mircea cel Bătrân, Mihai Viteazul, Al. Ioan Cuza, Regele Ferdinand, Marea Unire, Iclodul și Marea Unire, Conferința de pace de la Paris, Istoria Drapelului Românesc, etc.

Seara, focuri de artificii au colorat seninul cer al duminicii de mare simțire istorică trăită la Iclod.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie