Hramul Mânăstirii Nicula, în condiții speciale

Din motive de siguranță sanitară, în acest an nu va mai fi organizat tradiționalul pelerinaj „La Nicula colo-n deal”, din centrul municipiului Gherla spre Mănăstirea Nicula, din ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului – a anunțat, luni, Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului.

Pentru evitarea aglomerării din ajunul și din ziua praznicului, credincioșii sunt invitați să vină la mănăstire în zilele premergătoare sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, pentru a-i aduce cinstire și rugăciune Sfintei Fecioare. În acest sens, zilele de miercuri, joi și vineri (12, 13 și 14 august) vor fi sărbătorite în mod solemn, prin oficierea Sfintei Liturghii arhierești de către PS episcop Macarie al Europei de Nord, PS episcop Petroniu al Sălajului și PS episcop vicar Benedict Bistrițeanul.

Conform programului anunțat de Arhiepiscopie, în ajunul praznicului, de la ora 18:00, pe altarul de vară al Mânăstirii va fi săvârșită slujba Vecerniei Mari și a Litiei, de către ÎPS arhiepiscop și Mitropolit Andrei, iar de la ora 22:00, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică și va fi săvârșită Slujba Utreniei și Prohodul Maicii Domnului. Toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiunea icoanei, în jurul orei 1:00. În ziua praznicului, sâmbătă, 15 august, de la ora 9:00, tot pe altarul de vară, Înaltpreasfințitul părinte arhiepiscop și mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie și va adresa pelerinilor un cuvânt de învățătură.

Toate slujbele, săvârșite în aer liber, vor fi transmise în direct de către Radio Renașterea, iar în ziua praznicului Sfânta Liturghie va fi transmisă în direct pe posturile TVR Cluj și TVR 3, și în oline.

Pe toată perioada prezenței lor la Mânăstirea Nicula, credincioșii sunt sfătuiți să poarte mască de protecție, să respecte măsurile de distanțare și „să fie responsabili unii față de alții și mai ales față de ce lasă în urma lor, știind că pășesc într-o grădină a Maicii Domnului”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie