Hramul Catedralei Armeneşti din Gherla

Duminică, 16 iunie, comunitatea armenească din municipiul Gherla a sărbătorit hramul bisericii armeneşti „Sfânta Treime” din centrul oraşului, una din cele mai impozante şi frumoase lăcaşuri de cult din Transilvania.

Catedrala din Piaţa Libertăţii, care domină oraşul de pe Someş, a fost edificată între anii 1748-1800 şi este considerată ca una dintre cele mai mari biserici armeneşti din Europa. Sfinţită la 17 iulie 1804, ea a fost înzestrată cu o frumoasă şi valoroasă orgă, executată de renumiţi meşteri în materie din Braşov. Biserica are numeroase obiecte de mare valoare materială şi spirituală, printre care amintim relicva Sfântului Grigore Luminătorul, pictura în ulei  „Coborârea de pe Cruce”, aparţinând renumitului pictor Rubens, crucea din aur masiv ornată cu pietre preţioase, ce a aparţinut episcopului Verzellescus. Pictura „Coborârea de pe Cruce” este opera originală a lui Rubens, dăruită catedralei gherlene de către împăratul Francisc al II-lea drept recunoştinţă pentru aportul bănesc însemnat al armenilor din Gherla la visteria statului, golită în timpul războaielor împotriva lui Napolean.

Catedrala Armenească este cel mai vizitat obiectiv istoric şi religios din localitate, numai în prima jumătate a acestui an fiind căutată de peste 800 de turişti din ţară şi străinătate.

Evenimentul de duminică, 16 iunie, a fost marcat în cadrul unei slujbe religioase, unde a cântat corul dirijat de Molnár Árpád, după care, la sediul parohiei armeneşti de pe strada Ştefan cel Mare, sub conducerea preşedintelui sucursalei Transilvania Nord a Uniunii Armenilor din România, Ioan Esztegár, a avut loc o întâlnire a membrilor comunităţii locale. La slujbă a fost prezentă şi delegaţia oraşului german Forchheim, localitate înfrăţită cu Gherla, predica fiind tradusă şi în limba germană.

Tot la sfârşitul săptămânii trecute, un grup de armeni gherleni a fost prezent şi la  hramul Bisericii Armeneşti din localitatea Frumoasa, judeţul Harghita, unde au mai fost reprezentate şi celelalte comunităţi armeneşti din judeţele transilvane. Cu toţii îşi vor da întâlnire în 6 iulie, cu ocazia sărbătorii „Sfântul Grigore Luminătorul” de la Gherla, cel mai mare eveniment din viaţa religioasă a armenilor gherleni.

SZ.Cs.

Articole din aceeasi categorie