Hramul Bisericii a adunat fiii satului Cojocna

Printr-o bună colaborare între Biserica creștin – ortodoxă și Primăria Cojocna, de câțiva ani de zile fiii satului din această localitate renumită prin izvoarele de apă sărată cu reale valențe balneologice, se întâlnesc pentru a-și depăna poveștile vieții și a ciocni un pahar al bucuriei în ziua de 8 septembrie.
E ziua marcată de procesiunea hramului bisericii creștin – ortodoxă ocazionat de nașterea Sfintei Marii, ce reunește fiii satului atât la rugăciune, cât și la petrecere.
La această sărbătoare religioasă biserica a fost mai populată ca oricând, cu tineri și vârstnici din localitate și din alte zone geografice, iar după slujba Sfintei Liturghii și Te Deum, săvârșite de preotul Georgel Rednic, prin grija parohiei s-au înmânat peste 150 de brățări tricolore și tot atâtea iconițe a căror simbolistică duce la Centenarul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.
Una din plăcutele remarci făcute de preotul Georgel Rednic, merită consemnată prin tradiționala ei frumusețe, generată de cei aproape 50 la sută din participanții la rugăciune care au îmbrăcat costumul popular. Și cum sărbătoarea religioasă a fost dublată de întâlnirea anuală a fiilor satului, de la Biserică alaiul a pornit cu căruțe și drapelul tricolor la Oborul comunei, unde au avut loc cântecul, jocul și voia bună. La acest plăcut eveniment au luat parte preoții comunei, primarul Teodor Bucur, viceprimarul Eugen Rotund și mulți invitați din satele componente comunei Cojocna.
Rugat să ne spună de ce nu s-a ținut această importantă întâlnire de suflet a comunității la Băile Cojocna, primarul Teodor Bucur ne-a dat de înțeles că această frumoasă și călduroasă zi de septembrie a adus sute de clujeni la plajele și apa tămăduitoare de la stațiune și nu este spațiul fizic propice desfășurării ambelor acțiuni.
Oricum, oborul a fost bine igienizat, hala clădirii administrative a fost suficientă pentru dans, iar numeroase mese, sub acoperișuri, au fost montate la iarbă verde, unde s-au servit aperitivele, pâinea în cuptor cu lemne făcută de gospodinele satului, gulașul de berbecuți și porc, pregătit în imense ceaune din aramă, băuturi, cafele și cozonaci. Programul artistic,susținut de Ansamblul artistic ,, Cununița Baciului ‚’, instructor Daniel Rusu, dar și recitalul de muzică populară, plăcut și cuprinzător, susținut de tânăra artistă Tincuța Rizea din Valea Largă – Mureș, acompaniată de o formație condusă de tatăl său, a animat nu doar buna dispoziție, ci și dansul și jocul popular tradițional atât de îndrăgit de generațiile ce-și au rădăcinile în această pitorească localitate din Câmpia Transilvaniei.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie