Halena (halitoza sau respiraţia neplăcută)

Respiraţia urât mirositoare, numită halenă sau halitoză, poate fi o problemă adesea jenantă. Situaţia e neplăcută, atât pentru cel în cauză, cât şi pentru cei din jurul său.

Studiile arată că 40% din populaţie suferă cel puţin o dată în viaţă de respiraţia neplăcută. În cele mai multe cazuri, aceasta îşi are originile chiar în cavitatea bucală propriu-zisă. Intensitatea acesteia diferă de-a lungul zilei în funcţie de alimentele ingerate, fumat şi consumul de alcool, ca factori determinanţi.

Principala cauză a respiraţiei urât mirositoare o reprezintă bacteriile care rămân în şanţul gingival, zonele interdentare sau limbă. Problemele dentare pot cauza frecvent halitoza. Fumatul regulat cauzează respiraţie urât mirositoare, ca şi problemele de natură gastro-intestinală, ale tractului digestiv, sau afecţiunile tractului respirator. Apoi, xerostomia (senzaţia de gură uscată) scade secreţia salivară şi declanşează halitoza. Dietele sărace în carbohidraţi pot provoca respiraţia numită halenă cetonică. Cafeaua şi băuturile alcoolice produc deshidratare şi lasă în gură un sediment ce se depune pe suprafaţa dinţilor, provocând halenă. Cea mai frecventă cauză a respiraţiei neplăcute este mai mult reprezentată de consumul alimentelor cu miros puternic, ca: usturoi, ceapă, anumite condimente sau brânzeturi.

Metodele de prevenire se referă la respectarea regulilor de bază din igiena orală: periajul dentar regulat, de cel puţin 2 ori pe zi, periajul limbii, folosirea aţei dentare şi a apei de gură, care sunt paşi esenţiali în menţinerea sănătăţii bucale. Spălatul pe dinţi după fiecare masă ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene, principala cauză a respiraţiei urât mirositoare. Dacă nu putem să ne spălăm pe dinţi imediat după masă, vom încerca măcar să ne clătim gura cu apă, pentru a elimina o parte din resturile de mâncare.

Halena poate ascunde şi semne ale unei boli gingivale sau digestive, dar mai poate fi şi un semn al deshidratării, sau o consecinţă a administrării unor medicamente. De asemenea, în cazul unor probleme de sănătate, se va recurge la un consult multidisciplinar: stomatologic, ORL, sau de medicină internă, care sunt de mare folos pentru recomandarea tratamentului corect în eliminarea respiraţiei urât mirositoare.

Dr. Liana Monica DEAC

Articole din aceeasi categorie