Guvern: Recomandări și informații privind noul coronavirus

Spălatul des pe mâini, evitarea contactului cu oamenii care suferă de infecții respiratorii acute, curățarea suprafețelor cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool, folosirea măștilor de protecție sunt câteva dintre măsurile recomandate în contextul noului tip de coronavirus, informează AGERPRES.

„Înainte de a pune o mască, spălați-vă pe mâini cu săpun și apă sau folosiți gel antibacterian pe bază de alcool. Acoperiți-vă gura și nasul cu mască și asigurați-vă că nu există decalaje între față și mască. Evitați să atingeți masca pe timpul folosirii. Dacă faceți acest lucru, spălați-vă mâinile înainte cu apă și săpun sau gel antibacterian pe bază de alcool. (…) Spălați-vă des pe mâini, evitați contactul cu oamenii care suferă de infecții respiratorii acute, nu vă atingeți ochii, nasul, gura dacă nu aveți mâinile igienizate, acoperiți-vă nasul și gura când strănutați sau tușiți, nu luați medicamente antivirale sau antibiotice fără prescripția medicului, curățați suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool, folosiți masca de protecție numai dacă suspectați că sunteți răcit sau sunteți în apropierea oamenilor bolnavi, pachetele și produsele fabricate/ primite din China nu sunt periculoase, animalele de companie nu răspândesc acest nou tip de virus și apelați 112 dacă aveți febră sau tuse și ați călătorit în țări cu cazuri confirmate de persoane infectate cu coronavirus. Specificați acest lucru dispecerului”, potrivit unei informări transmise de Guvern.

Coronavirusurile fac parte dintr-o familie numeroasă de virusuri găsite atât la animale, cât și la oameni.

Noul tip de coronavirus infectează omul, cauzând diverse boli, de la răceală comună la boli respiratorii severe, precum sindromul respirator din Orientul Mijlociu și Sindromul Respirator Acut Sever. Acest coronavirus este o nouă tulpină de coronavirus care nu a fost identificată anterior la om. Numit «2019-nCov», nu a fost detectat înainte ca focarul să fie raportat în Wuhan, China, în decembrie 2019. Totodată, «2019-nCov» provine din aceeași familie de virusuri ca SARS, dar nu este același virus.

Ca și în cazul altor boli respiratorii, infecția cu coronavirus poate provoca simptome ușoare, inclusiv scurgeri nazale, dureri în gât, tuse și febră sau se poate manifesta mai sever și poate duce la pneumonie sau dificultăți de respirație. Vârstnicii, cei cu afecțiuni medicale (diabet, inimă) sunt mai vulnerabili. Coronavirusul poate fi transmis de obicei după un contact „strâns” cu o persoană infectată.

„Persoanele care trăiesc sau călătoresc într-o zonă în care circulă acest virus pot prezenta risc de infecție. Asistenții medicali care îngrijesc persoanele bolnave prezintă un risc mai mare și trebuie să se protejeze apelând la proceduri adecvate de prevenire și control al infecțiilor. Noul coronavirus este un virus respirator care se răspândește în primul rând prin contactul cu o persoană infectată, prin inhalarea unor particule provenite din tuse, strănut, picături de salivă și secreții nazale. (…) Nu se știe exact cât poate rezista virusul pe suprafețele exterioare, deși informațiile preliminare sugerează că „2019-nCov” poate supraviețui câteva ore sau chiar mai mult”, mai arată sursa citată.

Conform raportărilor, este posibil ca o persoană să fie infecțioasă înainte de a prezenta simptome semnificative. Pe baza datelor disponibile în prezent, persoanele care prezintă simptome cauzează răspândirea „2019-nCov”.

Articole din aceeasi categorie