Grup de acţiune pentru a coordona politica SUA faţă de Iran

EFE
Secretarul de stat al Statelor Unite, Mike Pompeo, a anunţat crearea unui grup de acţiune pentru coordonarea politicii guvernului american faţă de Iran, iniţiativă ce reprezintă un nou pas în campania de presiune împotriva ţării persane.
Într-o conferinţă de presă, Pompeo a spus că grupul de acţiune pentru Iran (Iran Action Group) va fi responsabil pentru ‘’îndrumarea, revizuirea şi coordonarea’’ tuturor acţiunilor din cadrul Departamentului de Stat privind Iranul.
“Ne-am angajat într-un efort guvernamental deplin pentru a schimba comportamentul regimului iranian, iar grupul de acţiune se va asigura că Departamentul de Stat colaborează îndeaproape cu agenţiile guvernamentale”, a adăugat el.
Grupul va fi condus de Brian Hook, care este în prezent directorul de planificare politică în Departamentul de Stat şi, de acum înainte, va deţine şi funcţia de reprezentant special pentru Iran.
Hook a încercat fără succes să negocieze schimbările acordului semnat în 2015 de Iran şi G5 + 1, alcătuit din Rusia, China, Marea Britanie, Franţa, Statele Unite şi Germania.
Deoarece Hook nu a reuşit să determine statele europene să modifice acordul, preşedintele american Donald Trump a anunţat pe 8 mai ieşirea ţării din pact şi reluarea sancţiunilor, care fuseseră suspendate în schimbul permiterii de către Iran a inspecţiilor la instalaţiile sale nucleare. De la semnarea acordului, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a certificat, în mai multe rânduri, că Iranul şi-a respectat angajamentele, inclusiv nivelurile de îmbogăţire a uraniului, dar aceste rapoarte nu au fost suficiente pentru Washington.
SUA au reimpus o primă rundă de sancţiuni împotriva Iranului pe 7 august, iar pe 5 noiembrie va anunţa un al doilea pachet de sancţiuni, care include restricţii privind vânzarea de petrol. Statele Unite au spus că vor pune capăt sancţiunilor dacă Iranul permite negocierea unei înţelegeri mai dure. Trump a declarat chiar că ar fi dispus să se întâlnească cu liderul iranian, dar Teheranul a condiţionat discuţiile directe de revenirea Washingtonului la acordul nuclear, aminteşte Reuters.
SUA doresc să forţeze Teheranul să pună capăt programului său nuclear şi susţinerii grupurilor militare din Orientul Mijlociu, unde Iranul este implicat în războaie în Yemen şi Siria.

Articole din aceeasi categorie