Greco-catolicii, chemaţi de Arhiepiscopul Major Lucian la rugăciune şi post aspru pentru „salvarea Bisericii de la o nouă desfiinţare”

Arhiepiscopul Major al Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolică, PF Lucian Mureşan, cheamă „clerul, credincioşii şi toţi fraţii în Domnul” la pocăinţă şi rugăciune pentru salvarea Bisericii de ceea ce Preafericirea Sa consideră a fi o tentativă de „desfiinţare a dreptului la proprietate al Bisericii Române Unite cu Roma şi discreditare completă a apostolatului ei în sînul neamului nostru”.

Printr-un apel (nr. 143/09) postat sîmbătă seară pe site-ul BRU – Arhieparhia de Alba Iulia şi Făgăraş (şi difuzat mai apoi cu mare viteză pe internet, pe diverse liste de discuţii, de preşedintele Romanian Greek-Catholic Association, Cristian Terheş), Arhiepiscopul Major al BRU atenţionează asupra „proiectului legislativ propus Parlamentului în aceste zile şi care dispune ca în localităţile rurale unde există ambele confesiuni, ortodoxă şi greco-catolică, biserica, cimitirul, casa parohială şi terenurile aferente să rămînă definitiv în proprietatea cultului ortodox”.

„În numele episcopatului nostru am protestat solemn în faţa înaltelor foruri ale ţării. Dată fiind experienţa celor nouăsprezece ani în încercările de dialog cu autorităţile, constatăm că interesul faţă de strigătul nostru pentru dreptate a scăzut foarte mult. (…) Nu vă temeţi! Să fim pregătiţi de orice, fiindcă ceasul înfruntării aduce Harul dumnezeiesc, iar de puterea Sa nu ne poate despărţi nimeni. Facem apel la rugăciune şi nu la retorică. Rugăciunea nu este arma de la urmă, ci viaţa sufletului omului de credinţă, doritor de pace. Certitudinea sădită în inimă de obişnuinţa rugăciunii e incomparabil mai de preţ faţă de tot ceea ce calculele omeneşti ar putea să prevadă. Asistăm la asalturile răului care, periodic, îşi arată lipsa de scrupule ca să poată descuraja şi dispera. Nădejdea noastră este la Dumnezeu, convinşi fiind că Biserica poate reînflori numai dacă îi lăsăm Lui libertatea deplină de a sufla liber prin ruinele vieţilor noastre” – se arată în apelul lansat de Arhiepiscopul Major al BRU, Lucian Mureşan. Anunţînd că a dispus ca ziua de 11 februarie 2009 să fie „zi de pocăinţă şi adîncă rugăciune pentru toţii fiii BRU”, Arhiepiscopul Major Lucian îndeamnă clerul şi credincioşii greco-catolici la „reculegere în faţa conştiinţei şi post aspru precum cel de Vinerea Patimilor Domnului”, pentru a încredinţa, astfel, Cerului, „strigătul de dreptate care, aici pe pămînt, pare să fie auzit tot mai puţin”.

Nemulţumirea greco-catolicilor faţă de proiectul legii 368/2007 (privind regimul juridic al bunurilor imobiliare aparţinînd cultelor religioase ortodox şi greco-catolic din România) a fost exprimată mai întîi de asociaţia californiană Romanian Greek-Catholic Association. Aceasta a dat miercuri publicităţii o scrisoare adresată primului ministru Emil Boc, preşedintelui României, Ambasadei SUA la Bucureşti etc., prin care acuză că respectivul proiect legislativ „reprezintă o legiferare a furtului de altare şi morminte greco-catolice din 1948 în România, avînd ca efect suprimarea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică”.

O zi mai tîrziu, Biserica Greco-Catolică din România şi-a făcut şi ea cunoscut punctul de vedere oficial, acuzînd, la rîndul său, prin intermediul unei scrisori adresate primului ministru şi preşedintelui României, că prin proiectul legii 368/2007 „se urmăreşte o nouă desfiinţare a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de către Statul Român”.

Poate întîmplător, dar poate nu, în ziua de 11 februarie, în care greco-catolicii sînt chemaţi la rugăciune şi post aspru ca în Vinerea Patimilor pentru a-şi „salva” Biserica, ortodocşii (dar nu numai ei!) sînt chemaţi, prin intermediul unor mesaje-apeluri difuzate pe internet, la un miting de protest împotriva aplicării Hotărîrii de Guvern nr. 1566/15.12. 2008 privind inserarea cipurilor biometrice în paşapoarte!

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie