Graniţa romană a Clujului se pregăteşte să intre în patrimoniul UNESCO

Limes-1Consiliul Judeţean Cluj şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei fac demersuri pentru includerea graniţei Imperiului Roman de pe teritoriul judeţului în patrimoniul UNESCO.

Pentru punerea la punct a demersurilor necesare, CJ Cluj a găzduit, marţi, o dezbatere tematică la care au participat preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, vicepreşedintele Vakar Istvan, conducerea Muzeului de Istorie a Transilvaniei, reprezentanţi ai Universităţii “Babeş-Bolyai”, directorii muzeelor Etnografic şi de Artă din Cluj, responsabili din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Cluj, specialişti ai Muzeului de Istorie şi Istoria Artei Zalău, reprezentanţi ai unor firme din domeniul turismului, arhitecturii, precum şi reprezentanţi ai sectorului neguvernamental.

“Am primit cu maximă încîntare şi interes această iniţiativă a Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj. În contextul în Limes-2care, din păcate, judeţul nostru nu are încă nici un monument inclus în patrimoniul UNESCO, acest proiect reprezintă o oportunitate şi, totodată, o provocare majoră pentru noi. Avînd în vedere faptul că reuşita acestui demers va genera, cu certitudine, revigorarea economică a zonelor respective ca urmare a dezvoltării accelerate a turismului, am considerat mai mult decît necesar şi oportun să ne alăturăm acestui demers pe deplin benefic judeţului Cluj”, a declarat, după întîlnire, Horea Uioreanu.

Siturile romane din judeţul Cluj care aparţin sistemului graniţei de nord a Daciei romane sunt compuse din turnuri, fortificaţii sau baraje artificiale precum cele de la Turda (Potaissa), Bologa (comuna Poieni), Hodişu (comuna Poieni), Negreni, Gherla şi Căşeiu.

Articole din aceeasi categorie