Grădiniţa Specială Malteză şi-a redeschis porţile pentru copii

Grădiniţa Specială Malteză şi-a deschis din nou porţile primitoare pentru copii. În momentul de faţă, la grădiniţă sînt înscrişi 21 de copii, dintre care 5 provin din centre de plasament.

Înfiinţată în 1992, ca răspuns la necesitatea stringentă de dezvoltare a unor servicii alternative pentru copiii cu nevoi speciale, Grădiniţa Specială Malteză din Cluj-Napoca are rolul de a preveni marginalizarea şi abandonul şi de a creşte şansele de recuperare şi integrare în comunitate ale copiilor defavorizaţi.

Proiectul este destinat copiilor cu deficienţe neuromotorii şi deficienţe mintale asociate grave, proveniţi, majoritatea, din familii cu probleme sociale, copii orfani sau copii abandonaţi, instituţionalizaţi în centre de plasament.

“Serviciile acordate în cadrul grădiniţei au ca scop dezvoltarea deprinderilor copilului de a trăi independent, ca mai apoi să fie posibilă integrarea în învăţămîntul special sau chiar de masă. În program sînt incluşi şi părinţii, care beneficiază de consiliere din partea personalului specializat, pentru a răspunde mai bine nevoilor copilului cu deficienţe. Totodată, părinţii sînt informaţi asupra aspectelor juridice, medicale şi sociale care ţin de deficienţă” – precizează Cristina Grigorean, responsabil PR al Serviciului de Ajutor Maltez în România.

Proiectul este acreditat de Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse şi este coordonat de Secretariatul General al Serviciului de Ajutor Maltez în România.

M. T.

Articole din aceeasi categorie