GILĂU. Noi, contemporani cu centenarul!

Zi de mare vibrație istorică și patriotică trăită , duminică , de locuitorii acestei frumoase și viguroase localități de la poalele Apusenilor, unde efigiile trecutului, tumultos, își găsesc suficiente motive și locații pentru a da viață motivației ce poartă bornele eternității neamului.
Lângă monumentele dedicate eroilor țării jertfiți pentru neatârnare și libertatea gliei străbune și a busturilor Voievodului Gelu, din inițiativa primarului comunei, dl. ing. Dumitru Sfârlea și a câtorva colaboratori ai săi, la Gilău s-a ridicat un interesant monument dedicat celor 100 de ani de la marele act istoric împlinit la 1 Decembrie 1918.
Macheta gândită de Radu Handru, cu aproape o jumătate de an în urmă, a fost realizată de SC Astralis și Rock Desing SRL, într-o linie modernă și are înscris pe ea ,, Gilău 1918 – 2018 100 de ani de la Marea Unire’’. Această simbolică coloană a verticalității timpului întregirii țării, a fost montată în plin centrul localității, alături de bustul voievodului Gelu, în fața Primăriei și Casei de cultură, în mijlocul rondourilor florale, putând fi admirată de toți drumeții ce trec prin perimetrul central al Gilăului.
La acest mare și important eveniment al dezvelirii monumentului Centenarului de la Gilău, au participat prefectul județului Cluj, dr. ing. Ioan Aurel Cherecheș, o Gardă de onoare și militari ai Diviziei 4 Infanterie Gemina, reprezentanții Jandarmeriei , Poliției, Remus Lăpușan și Viorel Luca consilieri în cadrul Consiliului Județean Cluj, istorici, oameni de cultură și artă, preoți și un numeros public.
Evenimentul a fost deschis prin intonarea Imnului Național de către prim – solista Operei clujene, Liliana Neciu, și onorul gărzii militare, iar, apoi, o pereche de tineri, îmbrăcați în costume naționale au dezvelit monumentala lucrare a centenarului ce v-a dăinui la Gilău.
Precum e datina străbună, un sobor de preoți au oficiat slujba de sfințire, iar apoi a fost invitat la cuvânt primarul comunei, ing. Dumitru Sfârlea, care a evocat evenimentul Marii Uniri, căreia îi este dedicat monumentul, mulțumind realizatorilor, Ministerului Culturii și Identității Naționale, oficialităților prezente și sponsorilor.
Prefectul Ioan Aurel Cherecheș, a apreciat cu superlative inițiativa conducerii comunei Gilău, mulțumind tuturor celor ce au fost implicați în ridicarea acestui monument de excepție, subliniind faptul că aici a fost înfăptuit un valoros proiect ce a primit finanțare de la Ministerul Culturii, care omagiază miraculosul vis al unirii.
Profesorul de istorie, Vasile Sfârlea, a ținut o excepțională lecție de specialitate despre ,, aluatul’’ care a născut Marea Unire, exemplificând cu fapte concrete etapele premergătoare,, nominalizând și persoanele ce au urcat în cele două căruțe, flancate de călăreți, și au participat, alături de cei peste 120 de mii de români, la fericita întâmplare de la Alba Iulia.
În acelaș timp, dascălul a rugat conducerea comunei să aducă în acest spațiu de la poalele Apusenilor și bustul unui rege dac, pentru a respecta întreaga noastră istorie .
Între onorurile cuvenite evenimentului se înscrie și depunerea coroanelor de flori la baza monumentului flancat de garda de onoare a armatei, așezând coroane Prefectul, primarul Dumitru Sfârlea, Consiliul local Gilău, Primăria Măguri Răcătău, Primăria Mărișel, Divizia 4 Infanterie Gemina, Poliția locală Gilău, Fiii satului Someșul Cald și Compania de transport publi Cluj – Napoca, prin directorul său general, Liviu Neag.
Participanții la eveniment au fost invitați de organizatori să servească un pahar de vin, sucuri și cozonaci, după care a urmat un plăcut program cultural artistic, pr scena din aer liber, la care și-au adus contribuția artiștii: Lavinia Mariș, Ovidiu Purdea Someș, Ciprian și Mihaela Istrate, orchestra condusă de Alin Roman și Ansamblul artistic ,, Cununa Apusenilor’’ a Casei de cultură ,, Dumitru Sopon’’ din Gilău.

DUMITRU VATAU

Articole din aceeasi categorie