Ghid de informare privind vaccinarea pentru pacienți cu boli cronice

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) a lansat un ghid de informare pentru pacienți cu boli cronice, copii și adulți, realizat sub coordonarea prof. dr. Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie, informează AGERPRES.

Potrivit COPAC, ghidul conține informații utile despre vaccinare, traseul unui vaccin de la cercetare la producție, recomandări și contraindicații. Totodată, sunt prezentate categoriile de pacienți cronici care au nevoie de vaccinare, precum și opțiunile pentru fiecare categorie în parte. Un capitol este dedicat vaccinării de călătorie pentru pacienții cronici.

Președintele COPAC, Radu Gănescu, a declarat, într-o conferință de presă, că bolnavii cronici au nevoie să fie informați, protejați și să aibă acces la vaccinare. „Dorim ca Ministerul Sănătății să grăbească cumva ghidul profesionistului, al specialistului pentru vaccinarea bolnavului cronic. (…) Atunci vom avea două ghiduri – ghidul pacientului și ghidul specialistului”, a spus Gănescu.

Potrivit acestuia, COPAC a propus ca pentru bolnavii cronici, mai ales pentru categoriile pentru care se investește foarte mult în tratamentele acordate, să se asigure și partea de prevenție, de vaccinare. El a precizat că mulți dintre acești pacienți nu-și permit să se vaccineze, chiar dacă ar dori.

„Am avut discuții cu Ministerul Sănătății și încercăm să deschidem poarta accesibilității la vaccinare prin program național sau prin decontare sau rambursarea acestor vaccinuri, pentru că, din nefericire, nu toată lumea se duce la medic să se vaccineze. (…) E și costisitor. (…) Vorbind de pacienți oncologici, statul investește foarte mult în radioterapie, imunosupresie, citostatice și pacienții nu sunt vaccinați, adică îl tratezi cu sute de mii de euro și îți moare de o pneumonie sau de un gripal sau de alte virusuri. (…) Sunt pacienți cu transplant care au un cost foarte ridicat al transplantului în sine și, din păcate, nu-i supunem unor simple vaccinări pentru a preveni multe alte complicații”, a explicat Radu Gănescu.

Ghidul a fost postat ;i este disponibil pe site-ul www.copac.ro.

Președintele Societății Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi, a afirmat că vaccinarea nu e dedicată numai vârstei copilăriei. „Vaccinarea realizează o protecție a unui individ și asigură dreptul la sănătatea lui vizavi de riscurile infecțioase care pot să apară la orice categorie de persoană, fie că e vorba despre o persoană sănătoasă sau e vorba de una care deja prezintă o stare de boală, de exemplu, o boală cronică. (…) Eu sper că aceia cărora le este adresat acest ghid îl vor privi ca pe o mână întinsă spre o colaborare, în așa fel încât toată lumea să aibă beneficiu legat de asigurarea măcar a unei calități a vieții mai bune la pacientul cronic”, a explicat Azoicăi.

Articole din aceeasi categorie