Germania: Un nazist în vîrstă de 90 de ani trimis în închisoare pentru ispăşirea pedepsei pe viaţă

Fostul membru al trupelor SS Heinrich Boere, condamnat la închisoare pe viaţă pentru uciderea unor civili în Olanda, în 1944, a fost transferat joi spre un spital penitenciar german pentru a-şi efectua pedeapsa, au informat surse din cadrul parchetului din Aachen (Germania), citate de AFP.

În vîrstă de 90 de ani, Heinrich Boere, bolnav de inimă şi imobilizat într-un scaun rulant, a locuit pînă în prezent într-un cămin de bătrîni din localitatea Eschweiler. El a fost transferat la un spital penitenciar din landul Rhenania de Nord-Westfalia, a anunţat parchetul.

“Apărarea condamnatului şi-a exprimat constant îngrijorarea din cauza stării de sănătate (a clientului său)”, a afirmat un purtător de cuvînt al parchetului. El a cerut să fie consultat de către “un expert care a apreciat că poate fi închis fără nicio problemă”, a adăugat sursa.

Boere a fost condamnat în contumacie, în 1949, la pedeapsa capitală de către un tribunal special din Amsteram pentru uciderea, în iulie şi septembrie 1944, a unui farmacist, a unui vînzător de biciclete şi a unei alte persoane, la Breda, Voorschoten şi Wassenaarn, ca represalii împotriva mişcărilor de rezistenţă, după cum a declarat instanţei fostul nazit. Pedeapsa i-a fost comutată mai tîrziu în închisoare pe viaţă. Sentinţa a fost confirmată în 2010 de un tribunal din Aachen.

Născut în Olanda, Heinrich Boere s-a alăturat SS în 1940, la vîrsta de 18 ani. Arestat înainte de sfîrşitul războiului, el a evadat în 1947, dar a petrecut şapte ani ascuns în Olanda, înainte de a se instala în Germania, unde a lucrat ca miner pînă în 1976

Articole din aceeasi categorie