FUMATUL şi RISCURILE sale

Fumatul este considerat ca fiind cauza cea mai importantă  a bolilor şi a morţii premature la nivel mondial şi, în  acelaşi timp, singura cauzalitate care poate fi prevenită. Creşterea cea mai accentuată a numărului fumătorilor din ultimii ani se constată în rîndul femeilor şi  deja chiar şi  a tineretului. Studiile arată că fiecare persoană care fumează regulat, pe durata vieţii sale, dezvoltă afecţiuni ale plămînilor, iar 25-40% dintre acestea mor prematur din cauza fumatului. Tutunul, în mod specific nicotina din tutun, este o substanţă adictivă, un drog, ceea ce înseamnă că persoanele care fumează nu pot să renunţe la fumat. Dependenţa de nicotină face parte din categoria tulburărilor adictive şi reprezintă adesea o tulburare psihică. Dacă la baza incitaţiei pentru consumul de tutun stau factori sociali şi psihologici, persistenţa ulterioară a acestei deprinderi  este dependentă  de efectele farmacologice ale nicotinei, instalîndu-se un veritabil fenomen de obişnuinţă şi făcînd din fumat o toxicomanie acceptată. Fumătorii, aceşti consumatori de „iarbă rea”, pot fi  consideraţi ca,„sinucigaşi de cursă lungă”.

fumat_5În  fumul de ţigară se găsesc izolate  481 de substanţe cancerigene. La originea tulburărilor la fumători stau, în principal, două elemente – nicotina şi oxidul de carbon. Cercetările recente au arătat că fumul de ţigară se combină cu aerul şi formează compuşi cancerigeni (nitrozamina).  Există o relaţie directă între gradul tabagismului şi mortalitatea fumătorului, care depăşeşte cu 30 – 80% pe cea a nefumătorilor. Dacă anual mor în lume de cancer 5 – 6 milioane de oameni, un sfert din aceste decese au drept cauze fumatul,  implicat în numeroasele localizări: bronho-pulmonar, buze, limbă, orofaringe, laringe, esofag, stomac, vezica urinară etc. Relaţia este aşa de evidentă,  încît 90% dintre marii fumători, de peste 40 de ţigări pe zi, fac cancer pulmonar. În România , cancerul bronho-pulmonar ocupă locul întîi de mortalitate, atît la femei cît şi la bărbaţi.

fumat_1Nivelul redus al imunoglobulinelor la fumători poate fi un factor care contribuie la infecţiile lor respiratorii cronice. Îmbătrînirea prematură la  fumătoare este evidentă, pielea lor ridîndu-se repede şi apărînd şi  o schimbare reală de culoare a tenului. Menopauza apare mult mai repede ca la nefumătoare. Dinţii îşi pierd  strălucirea, se cariază uşor şi cad ( parodontoze frecvente) şi adesea fumătorii  ajung să poarte proteze. Fumatul dăunează gravidităţii şi noului născut, produce avorturi, malformaţii, naşteri de copii morţi, debili sau distrofici. Congestiile cerebrale sînt de două ori mai frecvente la fumători,  ca şi tulburările endocrine,  dar şi scăderea acuităţii vizuale şi auditive.

fumat_2Înafara complicaţiilor multiple şi grave, fumul de ţigară constituie şi o veritabilă agresiune împotriva întregii colectivităţi, pentru că aici, pe lîngă fumătorii voluntari,  există şi  „fumători pasivi , victime inocente  ale fumatului. Se poate spune  că un nefumător fumează involuntar o ţigară la 7 consumate de un fumător. Acesta este motivul pentru care specialiştii atribuie apariţia unei treimi din cancere nefumătorilor. Dincolo de toate aceste neajunsuri, paguba cea mai mare şi de neînlocuit pentru societate, pe care o aduce fumatul, este pierderea de vieţi omeneşti, care interesează oameni la vîrste active,  deosebit de utili familiilor lor şi societăţii, în general.

tigara_elecŢigareta electronică a fost inventată în anul 2004 de o companie chineză şi ea a devenit azi foarte la modă. Este un dispozitiv cu baterii, ce produc vapori care conţin nicotină, pe care fumătorul îi inhalează. Este total fals să pretinzi că ţigareta electronică este un tratament pentru o persoană care vrea să se lase de fumat. Prin intermediul acestora, doar teoretic fumătorii pot beneficia de absenţa mulţimii de substanţe toxice din fumul de ţigară clasică, pentru că la analize de laborator s-au găsit urme de dietilen glicol, cît şi urme de nitrozamină, care pot produce cancere. Dacă în cazul ţigărilor normale compoziţia este strict controlată, iar în cazul plasturilor şi a gumei cu nicotină e nevoie de o aprobare specială, pentru a fi puse pe piată, pentru ţigările electronice nimeni nu are vreun cuvînt de spus şi nu există nici dovezi ştiinţifice pe termen lung, legate de siguranţa lor. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ajuns la concluzia că fumatul de ţigară electronică şi-a pierdut valoarea protectivă (aspect, de altfel, dovedit), conţinînd numeroase substanţe cancerigene, fapt care nu o face superioară ţigării clasice şi de aceea americanii sînt pe punctul de a o interzice la ei. Pentru efectul nociv asupra sănătăţii, FDA (US Food And Drug Administration) a inclus ţigările electronice sub aceleaşi restricţii ca şi ţigările clasice. În Europa e nevoie de o decizie a Comisiei Europene, pentru ca apoi fiecare ţară să-şi poată impune restricţiile ei .

Dr. Liana Monica DEAC

Articole din aceeasi categorie