Frontiera dintre om şi maşină se estompează la salonul IFA

Invizibilă dar omniprezentă, inteligenţa artificială transformă ediţia din acest an a salonului IFA, cel mai mare târg de tehnologie din Europa, care se va desfăşura în perioada 31 august – 5 septembrie 2018.
Această vitrină a inovaţiilor tehnologice, care frecvent dă tonul pentru cumpărăturile de Crăciun, va acorda în acest an un loc important aparatelor electrocasnice conectate la reţea, smartphone-urilor şi PC-urilor, televizoarelor gigantice şi micilor bijuterii miniaturizate care veghează la sănătatea noastră.
“Noutăţile pe segmentul inteligenţei artificiale sunt cele despre care se va vorbi”, susţine Annette Zimmermann, analist la firma de cercetare de piaţă Gartner.
La fel ca şi anul trecut, vedetele IFA vor fi asistenţii vocali, cel mai aşteptat fiind noul smart speaker Galaxy Home al celor de la Samsung echipat cu asistentul vocal Bixby. La un an după prezentarea unor modele comparabile ale Google şi Amazon, IFA va permite măsurarea impactului real al acestei tehnologii.
Potrivit unui studiu Gartner, la finele lui 2020, 75% din gospodăriile americane vor fi echipate cu un asistent vocal.
O altă viziune futuristă la IFA va fi CLOi SuitBot, un exoschelet robotizat conceput de LG pentru a da mai multă putere picioarelor purtătorului. Producătorul sud-coreean intenţionează să conecteze acest exoschelet cu alţi roboţi.
‘Biohacking’-ul, care vizează integrarea corpului uman cu maşini care variază de la procesoare implantate şi până la membre robotizate, va încerca să îi seducă pe vizitatorii IFA, dar va ridica şi câtva probleme de etică.
Mai orientat spre publicul larg decât salonul rival CES care are loc în ianuarie la Las Vegas, IFA va prezenta şi produse de larg consum, mergând de la televizoare din ce în ce mai mari la căşti audio cu bluetooth.
La standul de telefonie, Apple este în mod tradiţional absent de la IFA iar Samsung a dezvăluit încă de la începutul lunii noul său smartphone de top Galaxy Note 9. În schimb, ediţia din acest an se anunţă decisivă pentru aplicaţiile de realitate augmentată.
În sfârşit, vizitatorii IFA vor putea să descopere ultimele gadget-uri de mobilitate urbană, motocicluri cu motor, skate-uri şi hoverboard-uri. Toate acestea vor putea fi testate numai la saloanele IFA, pentru că sunt în continuare ilegale pe drumurile publice din Germania.

AFP

Articole din aceeasi categorie