Fragmente ale unui schelet aparţinînd strămoşului elefantului, descoperite în Ghergheşti

Prof. dr. Vlad Codrea, din cadrul Departamentului de Geologie al Facultăţii de Biologie şi Geologie a UBB, împreună cu o echipă de cercetători formată din reprezentanți ai Muzeului „Vasile Pârvan” din Bîrlad (drd. Laurențiu Ursachi) și ai universității Al. I. Cuza din Iași (asist. dr. Bogdan Rățoi şi prof. dr. Mihai Brînzilă) au descoperit mai multe fragmente ale unui schelet de Deinotherium, în comuna Gherghești (jud. Vaslui).

„În urma prospecţiunilor geologice și paleontologice efectuate în comuna vasluiană, în vara anului 2015 au fost descoperite elemente ale unui schelet parțial (fragmente ale craniului cu o parte dintre dinți, alături de elemente scheletice din porțiunea anterioară a animalului), care dovedesc prezența unui deinother de talie mare, strămoș colateral din Miocenul superior (Meotian, cca. 11-12 milioane de ani) al elefanților actuali. Resturile fosile descoperite în nisipurile de la Gherghești aparţin speciei Deinotherium proavum (= D. gigantissimum). Un schelet complet din specie de deinother a fost descoperit cu peste un secol în urmă la Mînzați, în județul Vaslui, de către celebrul paleontolog Gregoriu Ștefănescu. Scheletul este expus astăzi la Muzeul Gr. Antipa din București” – se precizează într-un comunicat al UBB remis, luni, presei.

Potrivit specialiştilor, aceste ierbivore mari au populat îndeosebi aria Europei Centrale și Orientale. De regulă, fosilele lor apar ca oase izolate și foarte rar ca shelete parțiale sau întregi, fapt ce conferă acestei apariții un caracter aparte. Descoperirea aduce un plus de cunoaștere asupra acestor animale și a mediilor în care au viețuit, la Ghergești existînd pe atunci o luncă, cu siguranță bogată în vegetație, într-un climat considerabil mai cald decît cel actual.

La finalul Miocenului, deinotherii au dispărut complet din România, grupul stingîndu-se în Africa mai tîrziu, în Cuaternar. Punctele fosilifere de acest tip din Moldova justifică pe deplin o protecție adecvată, ca arii geologice protejate, fiind de importanță pentru paleontologia națională și europeană.

Articole din aceeasi categorie