Fotbal – Retrospectivă Liga 1, sezonul 2014-2015: CFR Cluj, de la agonie la extaz

• CFR a trăit periculos sezonul recent încheiat şi cu toate că mulţi i-au cîntat prohodul, echipa din Gruia trăieşte şi anunţă că se luptă pentru titlu în următorul campionat •
foto3Episodul doi al retrospectivei Ligii 1, sezonul 2014-2015, este dedicat echipei CFR 1907 Cluj. Formaţia din Gruia a avut parte de un campionat de neuitat, plin de peripeţii. Dacă în tur au fost implicaţi în lupta pentru titlu, feroviarii s-au trezit la începutul returului „retrogradaţi” pînă pe ultimul loc, ca urmare a depunctării. Concret, clujenii au primit o penalizare de 24 de puncte din cauza datoriilor acumulate faţă de jucători. Cu şanse mici de a evita retrogradarea, CFR Cluj şi-a găsit dreptatea la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (Elveţia), for care i-a returnat cele 24 de puncte. Aşa se face că feroviarii au încheiat stagiunea pe poziţia a treia, dar fără drept de a evolua în cupele europene, din cauza insolvenţei. În sezonul recent încheiat, CFR Cluj a utilizat 28 de jucători. Dintre aceştia, 17 au fost străini. Mario Camora este jucătorul clujenilor cu cele mai multe meciuri în ediţia 2014-2015 în Liga 1, respectiv 33. La acest capitol, Camora este urmat de Ionuţ Larie, cu 32 de partide jucate. Dealtfel, cei doi sînt singurii care au depăşit bariera de 30 de partide. Cel mai important marcator al feroviarilor, dar în acelaşi timp şi al Ligii 1 a fost francezul Gregory Tade. Acesta a marcat 18 goluri, din care şase din lovituri de la 11 metri. Chanturia, Bruno Guimaraeş, Larie, Lopes, Deac, Jakolis şi Jazvic au marcat împreună 18 goluri! După prima parte a campionatului, în pauza de iarnă, CFR Cluj a pierdut mai mulţi jucători importanţi, care n-au mai revenit la echipă din cauza problemelor financiare. Astfel, feroviarii n-au mai contat în retur pe Mario Felgueiras, Mateo Susic, Aitor Monroy, Christian da Silva Fiel, Mirko Ivanovski şi Florin Costea. Clujenii au avut trei antrenori principali. Au început sezonul cu Vasile Miriuţă, care a plecat după 15 etape, în Ungaria, la Gyor. La Cluj a fost readus Eugen Trică, care şi-a făcut bagajele după şase etape. În celelalte 13 meciuri, pe banca CFR-ului a stat Francisc Dican. Între timp, staff-ul tehnic a fost completat cu Dan Matei, care a fost numit antrenor principal. Francisc Dican a fost păstrat în echipă, ca antrenor secund.

CFR în Cupa României şi Cupa Ligii
Feroviarii au pus preţ pe competiţia pe care au cîştigat-o de trei ori, dar s-au oprit în semifinale, eliminaţi, după loteria penalty-urilor, de rivala locală, Universitatea. Pînă în semifinale, CFR a trecut de Viitorul Axintele (2-0), Rapid Bucureşti (2-1) şi CS Mioveni (4-3). În meciul cu CS Mioveni, ceferiştii au reuşit un come-back de senzaţie de la 0-3. CFR nu s-a descurcat la fel de bine în Cupa Ligii României, din moment ce a fost eliminată chiar în runda inaugurală, de CSMS Iaşi. Moldovenii s-au impus cu 4-2.

Obiectiv în sezonul 2015-2016: eventul
Chiar dacă nu va putea evolua în cupele europene nici la finalul sezonului 2015-2016, din cauza insolvenţei, CFR Cluj şi-a fixat ca obiectiv cîştigarea titlului şi a Cupei României. CFR s-a despărţit de Ciprian Deac (care a plecat gratis în Kazahstan, la FC Aktobe), Ferebory Dore, Cătălin Carp, Georgi Chanturia, Filip Jazvic şi Sulley Muniru. Ultimul a fost vîndut la Steaua Bucureşti. Rămîne de văzut dacă feroviarii vor reuşi să-l mai ţină pe francezul Gregory Tade. Golgeterul Ligii 1 nu s-a prezentat la reunirea lotului şi nici n-a făcut deplasarea în Italia.
La capitolul veniri, clujenii s-au întărit cu Traian Marc (portar, venit gratis după despărţirea de Dinamo Bucureşti), Lucian Goian (fundaş, venit liber de contract după despărţirea de FC Braşov), Dani Coelho (fundaş portughez, adus de la Penafiel), Vitor Bruno (fundaş portughez adus de la Penafiel), Neluţ Roşu (mijlocaş, a revenit în Gruia după împrumutul la FC Botoşani), Filipe Nascimento (mijlocaş portughez, adus de la Academica Viseu) şi Cristian Lopes (atacant spaniol, adus de la Burgos). În plus, conducerea clujenilor l-a convins pe italianul Davide Petrucci să-şi prelungească contractul.

Cantonament în Italia
CFR Cluj şi-a mai diluat din datorii, astfel că şi-a putut permite un stagiu de pregătire în afara României, respectiv în Italia, în staţiunea Bardonecchia, aflată aproape de oraşul Torino. Clujenii au luat, marţi, drumul Italiei, cu un lot de 24 de jucători: Traian Marc, Mihai Mincă, Vîtcă (portari), Lucian Goian, Dani Coelho, Vitor Bruno, Cornel Ene, Ionuţ Larie, Tiago Lopez, Andrei Tînc, Mario Camora, Pintea, Horj, Ţîrea (fundaşi), Neluţ Roşu, Filipe Nascimento, Davide Petrucci, Alexandru Păun, Antonio Jakolis, Vereş Szilard (mijlocaşi), Bruno „Guima” Guimaraeş, Sergiu Negruţ, Anthony Carter şi Cristian Lopez (atacanţi). După cum se poate observa, din lot lipseşte vedeta Gregory Tade, care se află în Franţa. Deşi mai are un an de contract cu CFR, francezul nu doreşte să mai continue în Gruia. Ţinînd cont de salariul jucătorului, nici CFR nu pare dispusă să-l mai păstreze, mai ales că ar putea lua bani frumoşi. Tade ar putea ajunge la o echipă din Franţa sau Italia. De asemenea, în completarea lotului, cei doi antrenori, Dan Matei şi Francisc Dican, au convocat şi trei juniori, toţi fundaşi, Pintea, Horj şi Ţîrlea. Cantonamentul ceferiştilor durează 12 zile. CFR va disputa şi patru amicale, iar printre adversari figurează echipa elveţiană FC Lugano, care a fost preluată în această vară de antrenorul Zdenek Zeman.

Lotul utilizat în sezonul 2014-2015
Portari
Mario Felgueiras        – 17 meciuri
Mihai Mincă            – 13
Amadio Remo        – 4

Fundaşi
Mario Camora        – 33 de meciuri
Ionuţ Larie            – 32
Tiago Lopes            – 20
Cătălin Carp            – 17
Ionuţ Rada            – 17
Mateo Susic            – 16
Cornel Ene            – 6
Andrei Tînc            – 3

Mijlocaşi
Antonio Jakolis        – 29 de meciuri
Sulley Muniru        – 26
Giorgi Chanturia        – 22
Ciprian Deac            – 18
Filip Jazvic            – 18
Aitor Monroy            – 15
Christian da Silva Fiel    – 15
Davide Petrucci        – 14
Vereş Szilard            – 13

Atacanţi
Gregory Tade            – 27 de meciuri
Alexandru Păun        – 20
Bruno Guimaraeş        – 18
Mirko Ivanovski        – 14
Ferebory Dore        – 14
Sergiu Negruţ            – 12
Florin Costea            – 12
Anthony Carter        – 3

Principalii marcatori ai echipei
Gregory Tade            – 18 goluri
Giorgi Chanturia        – 4
Bruno Guimaraeş        – 4
Ionuţ Larie            – 2
Tiago Lopes            – 2
Ciprian Deac            – 2
Antonio Jakolis        – 2
Filip Jazvic            – 2
Sergiu Negruţ            – 2
Mirko Ivanovski        – 2

Şi-au mai trecut numele pe lista marcatorilor
Mario Camora, Davide Petrucci, Florin Costea, Ferebory Dore şi Alexandru Păun (care au marcat cîte un gol).

Linia de clasament
34 de meciuri – 16 victorii – 9 remize – 9 îngrîngeri – golaveraj 46-29 – 57 de puncte
• Pe teren propriu:     17 – 10 – 2 – 5 – golaveraj 32-17 – 32 de puncte
• În deplasare:    17 – 6 – 7 – 4- golaveraj 14-12 – 25 de puncte
• Cea mai bună serie: 6 victorii la rînd, între etapele 4 şi 9
• Cea mai slabă serie: 8 meciuri la rînd fără victorie, între etapele 16 şi 23
• Cea mai clară victorie: 4-0, scor înregistrat în etapele 1, 15 şi 31
• Cea mai drastică înfrîngere: 0-4, în etapa 19

Cristian FOCŞANU

Articole din aceeasi categorie