Fotbal Cupa României 2014/2015

CFR Cluj – “U” Cluj şi Petrolul – Steaua în semifinale. Patru posibile finale … !

turul 3 – 5 martie * returul 31 martie – 2 aprilie

Clujul va avea o echipă în finala Cupei României, este sigur şi acest lucru ne mulţumeşte. Am fi putut avea o finală clujeană dacă tragerea la sorţi ar fi fost cu totul alta şi echipele Clujului ar fi cîştigat. În fine, să analizăm contextul semifinalelor …

CFR Cluj – “U” Cluj : cele două echipe abordează semifinala de pe poziţii diferite. La CFR instabilitatea este încă la ordinea zilei. Echipa a pornit anul calendaristic 2015, cu un antrenor care revine pe banca tehnică, Eugen Trică, şi cu multe nume noi în lot, tineri în marea lor majoritate. CFR – ul a cîştigat de trei ori Cupa României (2008, 2009, 2010), numai că de data aceasta, şansele accederii în finală sînt mult diminuate. Nu este uşor să pierzi jucători de la o zi la alta, plecaţi liberi de contract sau pur şi simplu … plecaţi.

U” Cluj are parte de o stabilitate de foarte mult timp aşteptată. George Ogăraru are la dispoziţie un lot bun, poate juca pe două fronturi, campionat, Cupa României, ocazii de a reuşi în ambele. Ambiţia este mare în curtea “U” Cluj, firesc să fie, aşa, “U” avînd şansa să joacă o nouă finală de Cupa României la 50 de ani de la cea cîştigată în 1965 ! Ar fi cel mai frumos şi preţios cadou pe care gruparea universitară îl poate oferi suporterilor şi nu numai lor, Cupa României la “U” Cluj, după … 50 de ani. Superb !!!

Petrolul – Steaua este semifinala echipelor cu probleme diferite. Situaţia la Petrolul nu este deloc roză. Acţionarii şi directorul general sînt în arest la domiciliu, acuzaţi de evaziune fiscală. Noul antrenor, tot o revenire de fapt, Mircea Rednic, a făcut deja schimbări în lot şi sînt convins că va mai face. Petrolul are cîştigate trei Cupe ale României (1963, 1995, 2013), şansele de a accede în finală fiind reduse. Mai mult, echipa riscă în continuare să piardă jucători importanţi, cu toate asigurările date de oficialii “Lupilor”. Doar ambiţiile şi motivaţiile personale ale jucătorilor pot genera un succes petrolist. Ar fi surpriza semifinalelor …

De partea cealaltă, Steaua are probleme cu Ministerul Apărării în ceea ce priveşte păstrarea mărcii. În plus, echipa a început să piardă jucători, atraşi de mirajul banilor din Golf şi nu numai. Oricum, echipa din Ghencea este singura cu stabilitate materială şi financiară, ceea ce îi conferă un plus de şansă la calificarea în finală. Steaua a cîştigat de 21 de ori Cupa României, prima în 1949, a doua în 2011.

Cele patru posibile finale sînt următoarele : CFR Cluj – Steaua; CFR Cluj – Petrolul; “U” Cluj – Steaua; “U” Cluj – Petrolul. Reiau ideea începutului de articol, ce frumoasă ar fi fost o finală clujeană şi încă pe Cluj Arena !

Trist este altceva, contextul în care se desfăşoară fotbalul românesc, marcat de insolvenţe, falimente, arestări, acuzaţii, trimiteri în judecată, memorii la diferite comisii, plecări de jucători, renunţări, … NU acesta este fotbalul pe care – l dorim. Asta avem însă, cu asta trebuie să ne mulţumim, din păcate. Trist, foarte trist … !!!

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie