Fotbal

Putregaiul şi gunoierii fotbalului românesc (II)

În articolul de miercuri, 22 iunie (pagina 10) dedicat dezastrului de la Campionatul European de fotbal din Franţa, analizam la sînge recunosc, cauzele dezastrului românesc în Franţa. Sînt adevăruri incomode, le semnalează şi alţi confraţi în ale scrisului sportiv, nu se aud acolo unde trebuie, la FRF şi LPF cu prelungire în guvernul României. Structuri de conducere care se complac de ani în sfînta mare neruşinare şi mediocritate.

Este din păcate, fotbalul moştenit de la Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, veritabili gropari ai fotbalului românesc. Tot ce se întîmplă în zilele noastre li se datorează în totalitate. Au tolerat, pe baza prieteniilor şi a intereselor proprii, atitudini altfel condamnabile, condamnabile în alte campionate, nu şi la noi. Avem exemple pentru aproape fiecare echipă din toate eşaloanele, avem exemple pentru arbitri, avem exemple … Încă nu am văzut în nici un campionat activînd echipe falimentare sau în insolvenţă. Numai noi putem trimite la Europeanul de fotbal arbitri care au viciat rezultate, ca să nu mai amintesc de sinucigaşul Colţescu, pe post de adiţional (!?!) sau “intransigentul” actor de tristă amintire care este Tudor. Nici Haţegan nu este mai breaz, măcar el ne reprezintă cu bine, încă …

Ce ar trebuie făcut ? Multe, foarte multe, schimbări care sînt obligatorii, la nivel de fotbal, respectiv de politici naţionale în domeniul sportului. Le voi lua în ordine …

Fotbalul

Fotbalul românesc trebuie curăţat de putregai şi gunoieri. Ar trebui modificate structurile comisiilor de specialiate, aduşi oameni competenţi şi responsabili. Odată cu ei s-ar îmbunătăţi întreaga activitate. La nivel de L1 şi L2 să rămînă doar echipele care fac dovada stabilităţii financiare şi materiale, chiar dacă ar rămîne doar 10 sau 12 echipe. Nici menţinerea echipelor cu patroni sau/şi preşedinţi în închisoare sau cu dosare penale nu mi se pare a fi în ordine.

Trebuie îmbunătăţit serios sectorul fotbalului juvenil, la toate categoriile de vîrstă. Este sectorul în care trebuie lucrat serios, dacă vrem ca să mai vină cineva din urmă. Lucru se reflectă şi în media de vîrstă a seniorilor, destul de ridicată.

Nu ştiu dacă aducerea unui antrenor străin ar rezolva problemele Naţionalei noastre. Bine nu se vehiculează nume că au şi început contestările ! Cert este că nici noul selecţioner, de oriunde ar veni, nu prea are de unde alege. Va trebui să se bazeze în mare, pe acelaşi lot de jucători. Avem deja experienţa cu Vasaras, preşedintele CCA, experienţe triste din 2014 de cînd a fost numit în funcţie.

Politici naţionale în domeniul sportului

Aici stăm rău de tot. Trebuie dată o lege care să ajute cu adevărat sportul românesc, nu în forma actuală, care încurcă mai mult decît să ajute. Un exemplu bun vine tot din Franţa. De Gaule a schimbat faţa sportului francez începînd cu 1967 şi vedem unde este sportul francez în zilele noastre.

Politicile trebuie să privească sportul în ansamblu, de la CSS – uri şi LPS – uri, motivări care să atragă copiii spre sport, nu să-i îndepărteze. Dar şi o lege care să încurajeze activitatea profesorilor de educaţie şi sport, a celor care antrenează în cadrul diferitelor cluburi sportive.

Doamne, multe, foarte multe ar mai trebui. Pînă la înfăptuirea lor nu ne rămîne decît să ne întoarcem la mediocritatea noastră de toate zilele. La parlamentarii noştri care în loc să-şi îndrepte atenţia spre sănătate, educaţie, cultură şi sport au grijă doar să-şi voteze salarii şi pensii cît mai mari !!!

Avem o generaţie de copii în care se regăsesc 14, 15 boli asociate, potrivit studiilor recente de specialitate. Avem copii care nu ştiu să umble, să alerge, să stea corect în bănci, copii scutiţi de educaţie fizică din motive obscure. Nu mai vorbesc de obezitatea morbidă la 14, 15 ani, la băieţi şi fete deopotrivă. Sînt lucruri care guvernanţilor noştri nu le dau deloc de gîndit.

Prefer să mă opresc aici. Sînt convins că nu se va face nimic. Se va teoretiza mult, se vor lua angajamente şi punct. Rămînem în mediocritate. Şi veţi vedea cu ce rezultate ne vom întoarce de la Jocurile Olimpice Rio 2016 …

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie