„Flori de primăvară” – spectacol de muzică uşoară şi populară al Şcolii de Arte Cluj, la Bistriţa!

Sala „Valeria Peter Predescu”, situată în incinta Centrului Cultural “Dacia” din municipiul Bistriţa a găzduit joi, 19 aprilie 2018, spectacolul muzical „Flori de primăvară”, realizat de către Şcoala de Arte Bistriţa, în tandem cu Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda” Cluj. Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul „Proiectului 100”, iniţiat în anul 2016 de către clujeni, la care participă şcolile de arte aflate la 100 de kilometri de municipiul nostru: Alba Iulia, Bistriţa, Târgu Mureş şi Zalău. Spectacolul a avut loc, totodată, sub egida “Centenarului României” şi a reprezentat primul eveniment artistic de această natură din municipiul Bistriţa, la care a participat şi Şcoala de Arte din Cluj. Fapt remarcat de altfel şi în cuvântul doamnei Rozalia Fucă-Tomescu, managerul Şcolii de Arte Bistriţa, absolventă a Academiei de Muzică din Cluj: „Avem deosebita onoare şi salutăm Şcoala de Arte Cluj care a răspuns cu amabilitate invitaţiei noastre. Ne întâlnim în aceste momente când fiecare român trebuie să-şi aducă propria contribuţie la acest eveniment important din istoria ţării, Centenarul României. Colaborarea noastră cu Şcoala de Arte Cluj datează încă din 2016, când ne-am deplasat la Galeria „Arte” din Cluj, cu expoziţia fotografică „Vibraţia naturii, apoi cu încă una de pictură, în 2017, în cadrul „Serii Artelor”. Menţionez că şi în acest an am fost prezenţi, la Cluj, pe 15 martie, în cadrul spectacolului „Pentru că e primăvară” iar apoi, din nou, în cadrul „Serii Artelor”, cu o expoziţie de pictură şi artă fotografică. Pot să spun că astăzi ni se împlineşte un vis şi le mulţumim colegilor noştri clujeni pentru că l-au făcut posibil, acela de a veni la noi, la Bistriţa, cu un spectacol”.

Prima parte a evenimentului le-a aparţinut gazdelor, care au susţinut următoarele momente: „Sonata Lunii”, partea I, de Beethoven – interpretată la pian de Costan Daniel; ”Baladă pentru Adeline” – orgă, interpret Szanto Paul; “Aşa e viaţa”, orgă, interpret Fedorca Rareş ; muzică uşoară în interpretarea grupului “Casa Argintarului”; “Fiesta”, orgă, interpret Rus Claudiu; “Cum să trăiesc fără tine”, interpret Creţ Cristina, cursantă a cursului de canto; “Nimic nu se schimbă”, orgă, interpret Porca Diana şi “Eliberează-mă” – interpret, din nou, grupul “Casa Argintarului”. Au mai avut loc, de asemenea, câteva momente de balet şi dans modern, interpretate de cursanţii Şcolii de Arte din localitate. Iar punctul forte al spectacolului gazdelor a constat în momentul dedicat teatrului de păpuşi – Şcoala de Arte Bistriţa fiind singura instituţie de acest gen din ţară care deţine o clasă de teatru de păpuşi. Ca urmare, a impresionat profund sceneta “In memoriam George Coşbuc”, pe versurile poetului, spiritul tutelar al zonei, de la a cărui moarte se împlinesc o sută de ani, oferit de profesorii inimoşi şi dedicaţi care compun această clasă a Şcolii de Arte Bistriţa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A urmat momentul artistic al Şcolii de Arte Cluj, alcătuit din două părţi: de muzică uşoară şi apoi cel de muzică populară. Astfel, au susţinut reuşite microrecitaluri următorii cursanţi ai clasei de canto muzică uşoară, coordonaţi de expert Petrovici Tunde: Gergely Tamas, Blaga Anamaria – cu “Don`t Stop Believen` – January; Lavinia Adam – “Şi dacă viaţa mea” – Nico; Carmen Azoiţei – “Inimă nu fi de piatră” – Corina Chiriac; Ioana Sabău şi Szekely Marta – “Perfect”- Ed. Sheeran; Mădălina Rusu – “Am uitat”- Natalia Proca; Lavinia Adam şi Blaga Anemona – “Aşteaptă până mâine”- Laura Stoica. A acompaniat, cu profesionalism, formaţia “Recovered” – coordonator Rareş Suciu – alcătuită din: Larisa Dodea – chitară electrică, Albert Adiaconiţei – chitară bas, Sebastian Pop – tobe, Elisei Mureşan – clape. După momentele de muzică uşoară, excelent receptate de către public, au urmat cele de muzică populară susţinute de cursanţii claselor de canto muzică populară coordonate de experţii Ana Strîmturean, Felix Gălan şi Claudiu Ciotleuş. Au răsunat, splendid, în cocheta sală bistriţeană cântecele populare din Transilvania interpretate – după expresia fericită a d-nei Fucă Tomescu – de “pepiniera de unde se aprovizionează artiştii profesionişti ai Clujului”, compusă din: Diana Haja, Simona Bădulescu, Ioana Alexandra Popa, Rareş Checicheş, Monica Coroiu, Cătălin Lazăr, Denisa Perde, Andrei Bonţe, Marius Bogdan, Darius Şumlea. Tototdată, pe scenă au evoluat şi câţiva din talentaţii cursanţi ai clasei de instrumente de suflat coordonate de expert Petrică Pleşca. Spectacolul folcloric a fost acompaniat de Taraful “Vatră de Dor” al Şcolii de Arte Cluj, alcătuit din următorii: Vasile Chiorean – taragot, Viorel Negrea – braci, Mihai Moroşan – ţambal, Ionuţ Răzăilă – acordeon, Cristian Goia – contrabas, Petrică Pleşca –saxofon şi Iancu Pop – vioară şi, totodată, coordonatorul tarafului.

La final, conducătorii delegaţiei clujene – managerul Vasile Corpodean şi directorul adj. Marius Moldovan – au fost distinşi de către gazde cu diplome de onoare, prilej cu care dl. Vasile Corpodean a mărturisit: “Noi am fost prezenţi prima dată la Bistriţa în 2017, cu expoziţia foto “Clujul – oraşul comoară” şi acum, pe 19 aprilie, am venit din nou, cu acest spectacol şi ne-am împlinit, la rândul nostru un vis. Oricum, Clujul nu e un oraş chiar îndepărtat de Bistriţa, aşa că Bistriţa are întotdeauna poarta deschisă la noi, la Şcoala de Arte”.

Sorin GRECU

Articole din aceeasi categorie