Filială a Academiei Internaționale Mauriziana, deschisă la Cluj-Napoca

Cardinalul Francesco Monterisi, arhipreot emerit al Bazilicii Papale San Paolo fuori le Mura, din Roma, a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, deschiderea unei filiale a Academiei Internaționale Mauriziana în România, la Cluj-Napoca.

„Am venit la Cluj-Napoca pentru inaugurarea filialei din România a Academiei Internaționale Mauriziana, care este o instituție a Bisericii Catolice, înființată la Roma, dar care s-a extins și în afara Italiei. Scopul Academiei este de a-i ajuta pe cei aflați în nevoie, săraci sau bolnavi. Prima intenție a fost de a ajuta populația care locuiește în munți. (…) Academia noastră s-a dezvoltat foarte mult mai ales datorită implicării marchizuluii Fabrizio Mechi di Potassive, baron de Salle. Sunt foarte mulțumit de activitatea pe care cavalerul Camillo Torta, prorectorul pentru România, a depus-o pentru a deschide aici, la Cluj, o filială a Academiei. Speranța noastră este ca Academia să se dezvolte cât mai mult în România, prin implicarea membrilor săi, unul dintre aceștia fiind episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu, care va fi prior, pentru această zonă. Activitatea Academiei va fi dedicată tuturor celor aflați în nevoie, indiferent de etnie sau confesiune” – a declarat cardinalul Francesco Monterisi.

Acesta a spus apoi că a vizitat Mănăstirea Ortodoxă Dumbrava, unde a avut ocazia să vadă, concret, „ceea ce a făcut cavalerul Camillo pentru a-l ajuta pe starețul mănăstirii în activitatea sa” și că are speranța ca această colaborare să continue, tocmai pentru a sublinia caracterul ecumenic al Academiei.

„Am văzut că zona Clujului s-a dezvoltat foarte mult din punct de vedere social și economic, dar totuși mai există zone și localități în care sunt mulți oameni în nevoie. Vom încerca să ne implicăm în ajutorarea acestora” – a mai spus cardinalul Francesco Monterisi, amintind, în context, declarația papei Francisc: ”Vreau o Biserică săracă, pentru săraci”.

Prezent la conferința de presă, marchizul Fabrizio Mechi di Potassive, baron de Salle a dorit să își exprime mulțumirea pentru primirea care li s-a făcut în România, atât de către episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin, cât și de către populația cu care au avut ocazia să se întâlnească. „Poporul român este cu adevărat un popor frumos. Suntem foarte mulțumiți de colaborarea pe care o avem aici și suntem dispuși să oferim tot ceea ce ne stă în putință pentru a dezvolta această colaborare” – a declarat baronul de Salle. De asemeni, acesta a amintit întâlnirea avută cu mitropolitul ortodox al Clujului, ÎPS Andrei și afecțiunea frățească cu care s-au îmbrățișat.

La conferința de presă a fost prezent și cavalerul Camillo Torta, prorector al Academiei, dar și episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu.

„Pentru noi este o mare bucurie de fiecare dată când vine un Prinț al Bisericii Romano-Catolice pe teritoriul eparhiei noastre” – a spus PS Florentin, referindu-se la cardinalul Francesco Monterisi. Vorbind jurnaliștilor despre activitatea acestuia, PS Florentin a amintit că „Eminența Sa a cunoscut lumea în lung și în lat, a fost nunțiu apostolic în mai multe zone ale lumii, din Madagascar până în Coreea de Sud, din Egipt până în Bosnia Herțegovina”, și că ”a prins atât timpuri de război, conflicte religioase, a fost nevoit să împace diferite părți, cât și situații ample de sărăcie, de boală”. „Experiența pastorală l-a făcut să fie foarte sensibil la populațiile sărace, la cei lipsiți de ajutor, la cei marginalizați, la imigranți, și ca urmare a înființat această Academie a Sfântului Maurițiu, pe care o conduce cu onoare. Ne bucurăm să spunem că, iată, în aceste zile, Academia Mauriziana își deschide porțile și în România, la Cluj-Napoca” – a declarat PS Florentin.

Fliliala română a Academiei Internaționale Mauriziana a fost inaugurată duminică, 6 mai, printr-o ceremonie oficiată la Biserica Piaristă din Cluj-Napoca. După oficierea Sfintei Liturghii, Eminența Sa cardinalul Francesco Monterisi, Mare Prior al Academiei, a acordat onorificențele legate de Academia Mauriziana aici, la Cluj-Napoca, exprimându-și speranța ca această Academie să-și poată dezvolta cursul pe plan caritabil.

Trebuie amintit că, în timpul scurtei vizite la Cluj, în seara zilei de duminică, 6 mai, Eminența Sa cardinalul Francesco Monterisi, arhipreot emerit al Bazilicii Papale San Paolo fuori le Mura din Roma, s-a rugat la căpătâiul d-nei Doina Cornea, al cărei trup neînsuflețit era depus în aula Aula „Cardinal Iuliu Hossu” din Catedrala greco-catolică dedicată Martirilor și Mărturisitorilor secolului  XX. Cu această ocazie s-a întâlnit și cu mitropolitul ortodox al Clujului, ÎPS Andrei.

M. TRIPON  

Articole din aceeasi categorie