Filarmonica de Stat Transilvania

Lucrări de Alexandru Murariu, Ceaikovski, Dvorak. Dirijor Tiberiu Soare

vineri, 21 februarie, 19. 00 * Colegiul Academic

Ne reîntâlnim cu dirijorul Tiberiu Soare, de fiecare dată o prezenţă agreabilă, ale cărui viziuni dirijorale, indiferent de piesele abordate, s-au bucurat de apreecierea publicului. După cum ne reîntâlnim şi cu arta interpretativă a pianistului Vlad Dimulescu.

Programul simfonicului de vineri, 21 februarie, este interesant şi ceea ce bucură este prezenţa unei lucrări de un compozitor român. Şi voi începe cu el. Alexandru-Ștefan Murariu a absolvit Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa de compoziție a maestrului Adrian Pop. Este laureat al concursurilor naționale Liviu Comes, Alexandru Zirra, Ștefan Niculescu și a câștigat premiul I la secțiunea de Muzică de Cameră cu opera sa “El Nino” în 2014 la Concursul Internațional George Enescu. În 2015 a câștigat bursa George Enescu oferită de Institutul Cultural Român, care a constat într-o rezidență de două luni la Cité Internationale des Arts din Paris. În 2017 a câștigat Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România cu lucrarea “Espaces I” pentru cvartet de coarde. Lucrările sale au fost interpretate atât la nivel național, cât și la nivel internațional de către ansambluri din România, Germania și Scoția. A participat la cursurile de măiestrie ale lui Karol Beffa, Allain Gaussin, François Paris, Isabelle Duha (Franța), Jörg Widmann, Manfred Stahnke (Germania), Fabio de Sanctis de Benedictis (Italia), Michael Hersch, Dan Dediu, Cornel Țăranu, Costin Miereanu (România), Agustín Fernández (Marea Britanie). În prezent este asistent universitar la Academia de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Numele dirijorului Tiberiu Soare vă este cunoscut. Mă voi rezuma doar la câteva date. Pe plan internaţional activitatea artistului a constat în colaborări cu numeroase ansambluri de prestigiu, cum ar fi: London Philharmonic Orchestra, Kammer Ensemble N (Stockholm), Musica Vitae Chamber Orchestra (Suedia), Osaka Chamber Symphony Orchestra (Japonia), Bad-Reichenhaller Orchester (Germania), Orchestra Filarmonicii din Atena, „Bedrich Smetana” Philharmonic Orchestra (Zlin, Cehia), Orchestra Radio Praga, Orchestra Filarmonicii din Sofia, Orchestra de Camera din Chişinău, Teatrul Național de Operă și Balet Maria Bieșu (Chișinău), Camerata Salzburg, Orchestra Simfonică din Beirut (Liban), Orchestra Simfonică de Stat din Izmir (Turcia).

Vlad Dimulescu, (n. Braşov), a început studiul pianului la Liceul de Muzică din localitate. A continuat studiile la Conservatorul de Muzică „C. Porumbescu” Bucureşti, la clasa prof. univ. dr. Constantin Ionescu-Vovu. În prezent este şeful catedrei de pian principal la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. A susţinut numeroase concerte în majoritatea centrelor muzicale ale ţării, colaborând cu dirijori de renume din ţară: Iosif Conta, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Emil Simon, Emanuel Elenescu, Ilarion Ionescu-Galaţi, Ludovic Bacs, Petre Sbârcea, Ovidiu Bălan, Richard Oschanitzky şi din străinătate: Eduard Serov, Peter Fanger, Jing Wang, Daisuke Soga, Bruno Martinotti, Gudmundur Emilsson, Tateo Nakajima, Juan Jose Olives, Enyo Ferraris, Massimiliano Caldo, Roberto Salvalaio. Este laureat al multor concursuri naţionale şi internaţionale: „George Enescu”, Vina del Mar (Chile), „Gh.Dima”, Premiul A.T.M. şi altele. A concertat în: Polonia, Italia, Germania, Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria…

Program: Alexandru Murariu-”Phalaenopsis I”; Piotr Ilici Ceaikovski-Concertul nr 2 pentru pian în sol major 0p 44, Antonin Dvorak-Simfonia nr 8 în sol major op 88

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie