Filarmonica de Stat Transilvania

Concert de închidere a stagiunii. Invitaţi Mykola Diadiura şi Adela Liculescu

vineri 28 iunie, 19. 00 * Colegiul Academic

Închidem stagiunea 2018/2019 cu un concert extrem de complex, sub bagheta maestrului Mykola Diadiura și având-o ca invitată pe pianista Adela Liculescu, care va interpreta una dintre cele mai dificile lucrări pentru pian scrise vreodată: Concertul nr. 3 pentru pian, în re minor, de Serghei Rahmaninov.

Concertul nr. 3 pentru pian este laitmotivul filmului ”Shine” din 1996, care spune povestea pianistului David Helfgott, rol pentru care Geoffrey Rush a fost distins cu premiul Oscar. ”Odată ce-l vei cânta, nimeni nu-ți va mai putea lua acest concert” îi spune profesorul lui David, conștient că este cea mai dificilă lucrare pentru pian. Mykola Diadiura, dirijorul serii de vineri, susține și el că ”dacă poți cânta Rahmaninov 3, atunci poți cânta orice.”

În a dooua parte a serii, Orchestra Filarmonicii va interpreta Simfonia a IV-a de Ceaikovski, pe care acesta a compus-o după o perioadă extrem de tulbure din viaţa sa. Dorindu-şi cu disperare să-şi ignore înclinaţiile homosexuale şi să-şi găsească liniştea interioară, s-a căsătorit cu o tânără pe care o întâlnise la Conservatorul din Moscova, unde compozitorul preda. Mariajul a durat foarte puţin şi a fost dezastruos. Ceaikovski a căzut imediat după aceea într-o adâncă depresie şi a avut o tentativă de sinucidere, dar fratele său Anatoli a reuşit să-l salveze şi a aranjat disoluţia căsătoriei. Deşi ruşinat şi întristat, Ceaikovski s-a reapucat de lucru, convins fiind însă că destinul său era acela al unei vieţi chinuite.

Cariera dirijorului Mykola Diadiura, absolvent al Conservatorului de Stat din Kiev, a început în 1987, cînd a fost laureat al Competiţiei Internaţionale de Dirijat organizată la Tokyo de Asociaţia Japoneză a Dirijorilor. Ulterior, a studiat în SUA cu Seiji Ozawa, Leonard Bernstein şi André Previn. Între 1986/1988 a fost director artistic şi dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Omsk. În 1988, a fost laureat al Concursului Internaţional de Dirijat de la Budapesta, iar un an mai tîrziu a devenit dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Seul şi al Orchestrei Simfonice din Kwang Dju (Coreea de Sud), poziţie pe care a ocupat-o pînă în 1996, an în care a fost numit dirijor principal al Orchestrei Simfonice Academice a Filarmonicii Naţionale a Ucrainei. Cu acest ansamblu a realizat turnee în Germania, Franţa, Elveţia, Spania, Polonia, Turcia şi Japonia.

Adela Liculescu s-a născut în anul 1993 la Craiova și a început să cânte la pian la vârsta de patru ani. Este absolventă a Liceului de Artă „Marin Sorescu“ din orașul natal, unde a studiat pianul sub îndrumarea profesoarei Mariana Ilie şi a maestrului Mihai Ungureanu. În timpul școlii, și-a completat studiile muzicale prin cursuri de măiestrie cu profesorii Walter Krafft și Csíky Boldizsár. După bacalaureat, a fost admisă Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului din Viena (la clasa profesorului Martin Hughes), pe care a absolvit-o cu distincție în anul 2019.

În ianuarie 2016, într-o ceremonie de gală care a avut loc la Palatul Parlamentului din București, Adelei i-a fost acordat titlul “Studentul Anului” în categoria Arte de către Liga Studenților Români în Străinătate.

Adela este momentan bursieră a Academiei de Muzică din Liechtenstein. Adela Liculescu este artist oficial Bösendorfer.

Geanina Simion/Oana Andreica

Articole din aceeasi categorie