Fiii Cămăraşului s-au întâlnit în cireşar

Sâmbătă de cireşar, botezată în calendarul cămărăşenilor ca zi a Târgului Cireşelor,
a adus, în acest an, un aer de sorginte polară, care nu a depăşit nici 15 grade la orele amiezii, însă programul sportiv şi cultural – distractiv pregătit cu multă migală şi atenţie de conducerea comunei pentru o nouă reîntâlnire a fiilor satului, a încălzit cum se cuvine atmosfera evenimentului.
Deşi abundenţa de odinioară a aromatelor fructe a lipsit, deoarece plantaţiile de cireş au devenit… combustibil solid după aşa – zisa revoluţie, acum, artera principală a drumului ce duce spre curtea şcolii şi a modernei baze sportive, construită în ultimii ani, a… gemut de ofertele târgoveţilor care au cam şomat lângă turcismele şi chinezismele aglomerate pe ale lor ştanduri.
Aşa că târgul de odinioară a rămas doar o frumoasă amintire, precum multele şi nespusele giumbuşlucuri ce împrospătează aduceri aminte din anii copilăriei şi tinereţii sutelor de fii ai Cămăraşului, ce s-au îmbrăţişat şi strâns mâinile în această plăcută zi de 23 iunie 2018.La orele amiezii, când norii încă mai puneau piedică anemicelor raze solare, primarul Marcel Iancu Mocean, a adresat respectuosul salut de bun venit la locurile natale a sutelor de fii ai locului pe care viaţa şi destinul i-a trimis pe alte tărâmuri, iar azi trăiesc fericitele clipe ale întâlnirii cu spaţiul mirific al copilăriei.
Fiii Cămăraşului, la apelul de suflet, repetat cu multă prietenie şi sinceritate de Marcel Mocean, s-au întâlnit pentru a Xll – a oară în vatra străbună care nu mai seamănă cu cea de acum 12 ani, datorită unor profunde schimbări structurale generate de programele investiţionale elaborate, obţinute şi implementate de acest priceput gospodar format de tânăr în şcoala practică a administraţiei publice, avându-l ca mentor chiar pe regretatul său tată, Iancu Mocean.
Şi cum an de an debutul manifestărilor acestor întâlniri de suflet sunt rezervate veteranilor de război şi cuplurilor ce au împlinit 50 de ani de convieţuire, primarul Marcel Mocean, a invitat pe scenă pe domnul Colciar Doje, singurul veteran al comunei, dar care având o sănătate precară nu a putut fi prezent la eveniment, iar diploma de recunoştinţă şi excelenţă şi premiul de 500 lei, i-au fost transmise prin fiul său. Primarul a reiterat felicitările pe care a avut onoarea de a i le adresa personal domnului Doje, în luna mai când a împlinit respectabila vârstă de 98 de ani!
Atât pentru veteranul comunei, dar şi pentru cele opt cupluri care au sărbătorit Nunta de Aur, s-a cântat La Mulţi Ani!, iar sărbătoriţii: Ioan şi Susana Loghiu, Ioan şi Mariana Şuteu, Vasile şi Maria Marina, Iosif şi Răduţa Peştean, Grigore şi Cornelia Saucira, Dumitru şi Lenuţa Sugar, Nicolae şi Anuţa Trif, Dumitru şi Maria Bătinaş, au primit felicitări, diplome, flori şi câte 500 lei din partea Consiliului local şi Primăria Cămăraşu. Multe flori au primit din partea membrilor familiilor, evenimentul fiind marcat şi de fotografia cu primarul şi alţi oficiali locali care au transmis mulţi ani fericiţi acestor respectabile cupluri pilduitoare prin modul cum şi-au crescut copiii, nepoţii şi au adăugat noi valori materiale vetrei străbune.
Activitatea sportivă s-a desfăşurat pe cocheta minibază sportivă artificială, unde cele şase echipe de fotbal din campionatul intercomunal s-au întrecut pentru a intra în posesia Cupei Târgului. După jocuri animate şi pline de suspans, în finală s-au confruntat veteranii cu juniorii din Cămăraşu, trofeul revenind juniorilor care au câştigat disputa cu scorul de 4 – 2. Primăria a oferit cupa şi diplome, iar World Vision, mingi şi tricouri. Suplimentar, pe gazonul de iarbă al bazei sportive Unirea a comunei, generaţia anilor 90 a oferit asistenţei o demonstraţie de fotbal, în două reprize subdimensionate, dar presărate şi cu multe faze hazlii!. Substanţa programului cultural – artistic adus pe frumoasa scenă în aer liber unde gospodinele satului şi-au adus cele mai reprezentative ţesături din lada de zestre, pentru decor, a fost asigurată de numeroasele ansambluri artistice, solişti vocali şi instrumentişti, dar şi de verva şi tonusul manifest al domnului Tiberiu Groza, care a regizat şi prezentat acest splendid maraton scenic.
Intercalând valorile culturale cu cele istorice, Tiberiu Groza a vorbit despre actul Unirii de la 1 decembrie 1918, căruia i se subscrie şi plăcutul eveniment pe care are plăcerea să-l prezinte în faţa fiilor Cămăraşului, invitând pe scenă chiar Ansamblul Fiii Cămăraşului, coordonat de soţii Sebi şi Anca Marchiş. Un ansamblu ce a urcat pe multe scene ale Europei, şi care, în zilele de 7 – 10 iunie a.c a participat la Festivalul Minorităţilor Naţionale de la Sulina, unde a obţinut locul unu cu jocurile ţigăneşti prezentate.
Dansurile, din diferite zone folclorice ale ţării, prezentate sâmbătă în faţa propriului public, a fost o reuşită, dar şi o repetiţie pentru participarea la Festivalul Internaţional de Folclor ce se desfăşoară în luna august în Portugalia.
Sutele de participanţi au oferit, apoi, aplauze ansamblurilor: Muguri de Cătina, care a fost însoţit chiar de primarul Alexandru Bota, Doina Sărmaşului, Zorile Mociu, formaţie în care joacă chiar directorul Căminului cultural, Traian Sălăjan, iar orchestraţia a fost asigurată de propriul taraf. A urcat pe scenă şi cunoscutul Ansamblu Dor Transilvan, al cărui director artistic este chiar Tiberiu Groza, părtaş la aceste jocuri tradiţionale de mare valoare artistică fiind şi Grupul Zegrenilor din Ceaba.
Soliştii vocali de mare ţinută au onorat întâlnirea, numindu-i aici pe Petru Petruse şi Marius Ciprian Pop, la acest mare şi reuşit recital folcloric contribuind şi Adina Varga, Maria Bărăian, Ana Georgeta Bala şi fiica ei, Dolfina , Diana Haja şi micuţa Luiza Lăcătuş, care a impresionat asistenţa cu repertoriul ei pop.
Programul zilei s-a încheiat cu acordurile DJ Johnnessey ANER şi artificiile ce au colorat bolta cerească a acestei localităţi din Câmpia Transilvaniei în care valorile prezentului nu le exclud pe cele ce dăinuie de secole şi înnobilează acest spaţiu de mare frumuseţe umană şi geografică.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie