Fiii Bojului au participat la o plăcută nuntă tradițională

   M-am numărat printre sutele de invitați la această nuntă tradițională, organizată în satul Boju al comunei Cojocna și nu regret deplasarea deoarece am văzut procesiunea de odinioară, când un sat întreg sărbătorea acest înălțător eveniment al unirii destinelor celor doi tineri ce-și asumă noi responsabilități ale vieții.
Desigur, sunt asemănări între nunta trecutelor vremuri și ale prezentului, sunt asemănări între nunta de la Boju și nunta din Dumbrava Mehedințului meu, însă traseul alaiului de la casa mirelui și până la oferirea zestrei miresei e greu de comparat. Pentru ca această nuntă să-și respecte autenticitatea vremurilor trecute a trebuit să existe o bună colaborare între organizatori, adică Asociația folclorică ,,Muguri de Dor’’, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, vârstnicii locului și fermierii comunității de aici.
În altă ordine de idei nu pot neglija geografia autumnală a Bojului, o așezare milenară în care toamna nu s-a grăbit să-și intre în drepturile calendaristice, deoarece culorile sunt încă tonice ale lui august, vegetația încă rezistă temperaturilor nopții, nucii încă nu-și decojesc fructul, iar berbecii acum încep să dea târcoale turmelor de mioare ce încă animă viața pe spațioasele pășuni ale Bojului. Un sat cu gospodari de mare valoare dacă le privești cu răbdare agoniselile din vatra satului, în care găsești mii de pomi fructiferi din toate speciile și un sector zootehnic cu un mare potențial productiv, în care numărul ovinelor depășește cifra de 4000 capete, din care jumătate din efectiv aparțin fermierului Traian Ionuț, care are și un număr semnificativ de bovine.
Efective numeroase cresc și familiile Moldovan şi Cenean, care trudesc, de dimineața până seara, pe tărâmul producției alimentare, fie ea cerealieră, pomicolă sau zootehnică. În acest perimetru de o frumusețe inconfundabilă există un mare respect pentru tradițiile trecutului nu doar prin ce fac gospodinele în acest timp al pregătirii cămărilor iernii, ci și prin respectarea altor multe ceremoniale ale vieții, între care se numără și această nuntă tradițională.
Nunta de duminică, de la Boju, a început după slujba ținută în Biserica Ortodoxă, când mirele cu întreg alaiul a pornit spre casa nașilor și a miresei, iar starostele și strigăturile nu au încetat până la ducerea miresei din casa părinților, unde s-au rostit și iertăciunile. Desigur nu trebuie neglijat momentul legării drumului, primirea norei de către soacră și pregătirea patului miresei din care nu au lipsit lepedeie, perinile lucrate manual și toată lenjeria de pat, ornată cu diferite cusături și broderii artizanale. Zestrea miresei a fost expusă la intrarea Căminului cultural, unde s-a ținut și nunta, iar un alt moment important, inedit și nu lipsit de componenta spectaculară, a fost înmânarea găinii de către socăcița Cornelia Duca, care i-a blagoslovit atât pe nași, cât și pe miri, dar și-a primit și merituoase și respectuoase felicitări pentru cei 50 de ani de conviețuire cu soțul ei, Vasile Duca.
De remarcat este și faptul că invitațiile la nuntă se făceau de chemători ce purtau steaguri, zurgălăi și sticle cu băuturi obținute din fructele locului, iar între mesele cu bucate alese din belșug, se făcea și cinstirea mirilor. Și apropos de bucate alese, duminică, sutele de fii ai Bojului și numeroșii invitați au fost ospătați cu mâncăruri tradiționale pregătite de pricepuți bucătari și bucătărese, într-un spațiu special amenajat din vecinătatea Căminului cultural.
S-a mâncat, băut și distrat ca la o autentică nuntă, la care mireasă a fost studenta Sebastiana Suciu, iar mire Vlad Gorgan, ambii dansatori în Ansamblul Dor Transilvan, iar Ansamblul Muguri de Dor a dat culoare și conținut artistic acestui eveniment de excepție petrecut la Boju. La tradiționala nuntă a fost prezent și primarul comunei Cojocna, Teodor Bucur, care a dialogat cu numeroșii localnici pe principalele probleme și programe de dezvoltare locală, în priorități aflându-se introducerea gazului metan în această localitate cu aproape 500 de suflete.
Și cum această nuntă tradițională a fost și un motiv al întâlnirii fiilor satului, s-au depănat amintiri, dar s-au discutat și probleme stringente ale micilor fermieri, ridicate nu doar de localnici, ci și de frații Irimieș, doi potențiali producători de lapte, carne și lână din comuna Florești, participanți la acest eveniment. Ei au criticat diferențierile în minus ale subvențiilor agricole, comparate cu ale omologilor din alte țări europene, prețul laptelui, al porumbului, grâului, situația lânii de la oi și a abatoarelor ce lipsesc cu desăvârșire din județul Cluj.
Sărbătoarea s-a încheiat într-o notă a optimismului prin recitalurile susținute de soliștii : Sergiu Sotelecan, Andreea Ciupe, Iulia Bucur, Dacian Gălățean și dansatorii Ansamblului Muguri de Dor. Suportul muzical al întregii zile a fost asigurat de instrumentiștii din formația ,, Regal Transilvan’’. Întregul eveniment a fost filmat și intră în arhiva de patrimoniu a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie