Festivalul Internaţional de Muzică TRANSILVANIA 2018

Sor, Coeck, Ponce, Bach, Telemann, Ramirez, Mompou, seara lor la Studio

Seară de seară avem parte de surprize, din cele mai plăcute. Sunt programe atrăgătoare, seri graţie cărora intri într-un univers dominat de linişte şi calm, seren, acel univers tot mai greu de găsit în lumea în care trăim.
Serile festivalului de chitară stau toate sub semnele magiei, a serilor care doreşti să se repete la nesfârşit. Pentru că în lumea sunetelor găseşti clipele de intense emoţii, clipele de supreme frumuseţi, dialoguri spirituale fertile. Am în vedere faptul că cei doi solişti au propus călătorii prin spaţii muzicale diverse, tot atâtea stiluri şi şcoli componistice şi interpretative.
Joi seara dialogul generaţiilor i-a avut ca invitaţi pe tânărul botoşănean Andrei Tcaciuc (elev al Colegiului de muzică ‘Sigismund Toduţă’ Cluj – Napoca) şi mult experimentata Raphaella Smits (Belgia).
Se poate afirma, fără a greşi câtuşi de puţin, că Andrei Tcaciuc este o certitudine valorică a scenei de concert, la baza căreia stau idei muzicale expuse clar şi am în vedere şi piesele alese, ‘Sicilliana et March’ de Fernando Sor, respectiv ‘Constallations’ de Armand Coeck, piese judicios alese şi la nivelul experienţelor acumulate prin studii şi participări solistice.
Raphaella Smits este pentru prima dată invitată a festivalului ‘Transilvania’, prezenţă care a cucerit publicul de la primele acorduri. Am descoperit în Raphaella Smits o persoană agreabilă, deschisă dialogului cu publicul. În care, dincolo de cuvinte s-au aflat imagini muzicale cu valoare de unicat, tempouri calde şi emoţionante, un vibrato bine stăpânit şi mai ales bine distribuit, muzicalitate bazată pe tehnică impecabilă. Universul muzical propus în cadrul recitalului – Ponce, Bach, Telemann, Ariel Ramirez, Federico Mompou – a avut drept fire călăuzitoare, liniştea, calmul, ingeniozitatea expresivă ca mijloc de comunicare a ideilor, fie că a fost vorba despre baroc, renaştere (muzică specifică înaltelor curţi) fie despre spaţiul muzical argentinian.
Sergiu Hudea şi Jeremy Jouve în ultima seară de festival
sâmbătă 25 august, 19. 00 * sala Studio, Academia de Muzică ‘Dima’
Dialogul generaţiilor a ajuns la ultima seară. Deschisă de Sergiu Hudrea – nu vreau să repet ceea ce am mai scris, dar am avut prilejul de a-l asculta tot de la primele apariţii solistice şi a trecut ceva timp de atunci – şi continuată de francezul Jeremy Jouve.
Sergiu Hudrea (n. 1997, Cluj – Napoca) a început studiul chitarei la vârsta de 7 ani, primul profesor fiind Ştefan Trifan. La 8 ani debutează pe scena festivalurilor de chitară, experienţele acumulate în timp aducând-i peste 50 de premii naţionale şi internaţionale în cele mai importante festivaluri – concurs. Astfel, Sergiu este laureat al festivalului Andres Segovia (Special Prize), apoi în cadrul concursurilor din Almeira, Belgrad, Sarajevo, Columbus (Statele Unite, Budapesta, Gorizia (Italia), Cluj – Napoca, Tg Mureş, Bucureşti,… Nu cu mult timp în urmă, tot în 2018, a fost unul dintre finaliştii concursului Românii au Talent. În prezent, Sergiu este student al Conservatorului din Lille (Franţa), unde studiază cu Judicael Perroy, alt nume cunoscut clujenilor şi nu numai.
Jeremy Jouve este un ambasador activ al chitarei clasice, o muncă susţinută de impunere şi cunoaştere a chitarei prin recitaluri, concerte, imprimări, cursuri master. Formarea muzicală înseamnă Şcoala Normală de Muzică şi apoi Conservatorul Superior de Muzică de la Paris, unde i-a avut ca profesori pe Alberto Ponce şi Roland Dyens. Au urmat premiile, multe şi însemnate, GFA 2003 deschizându-i practic porţile marilor scene de concert.
Recentul album Cavalcade, rodul unei excelente colaborări cu Mathias Duplessy, marchează o nouă direcţie în cariera sa artistică, o extindere a repertoriului pe un palier muzical nou, unul care se anunţă a fi plin de succese ale muzicii contemporane.
Festivitatea de decernare a premiilor şi Gala laureaţilor
Tot astăzi, de la ora 16. 00, sala Studio/AMGD, au loc două momente care nu trebuie ratate, festivitatea de acordare a premiilor şi Gala tinerilor laureaţi 2018.
Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie